latinica  ћирилица
04/08/2020 |  15:13 ⇒ 15:19 | Autor: SRNA

Nova domaća automatska puška u Vojsci Srbije

U naoružanje Vojske Srbije uvedena je nova, modularna automatska puška M19 koju je razvila "Zastava oružje" za sve borbene situacije, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.
Puška - Foto: SRNA
PuškaFoto: SRNA

U zavisnosti od zadatka može koristiti cijevi kalibra 7,62 milimetara ili 6,5 milimetara čime se prevazilaze i eventualni logistički problemi.

U saopštenju je navedeno da je ta puška pouzdana i da ima mogućnost efikasnog uništavanja pojedinačnih i grupnih ciljeva na daljinama do 800 metara.

Metak 6,5 milimetara sa običnim zrnom i mesinganom čaurom i metak sa probojnim zrnom i mesinganom čaurom su proizvodi užičkog "Prvog partizana".

Riječ je o potpuno novom metku koji je zasnovan na sportsko-lovačkom metku 6,5 milimetara "grendel", s tim da su njegova konstrukcija prilagođeni gađanju iz poluautomatskih i automatskih oružja.

Јedna od karakteristika nove puške je i da se relativno brzo može postaviti cijev odgovarajuće dužine radi prilagođavanja taktičkim zahtjevima upotrebe.

Opremljena je kompleksnim nišanskim sistemima - dnevnim i refleksnim optičkim nišanom, kao i termovizijskim nišanom čime se značajno povećava efikasnost dejstva u noćnim uslovima.

Preklopni-teleskopski kundak ima podesiv naslon za obraz, zadnji rukohvat je ergonomski poboljšan i s prednjim rukohvatom omogućava čvršće držanje, posebno prilikom rafalne paljbe.

- U poređenju sa svetskim rešenjima borbenih pušaka ove kategorije, modularna automatska puška M19 mnogo je jeftinija i ima znatno bolje balističke karakteristike - ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.