latinica  ћирилица
04/08/2020 |  19:01 | Autor: SRNA

Majkić: Raspoređivanje Milinića pokazuje stvarne odnose političara u BiH

Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da nova odluka ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, o raspoređivanju Gordana Milinića na poziciju ministra-savjetnika u Ambasadi BiH u Pekingu, pokazuje stvarne odnose među političkim akterima u BiH.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

- Raspoređivanje Gordana Milinića, donedavno neuspješnog direktora Agencije za promociju stranih investicija, kadra SDS-a, na poziciju ministra-savjetnika u Ambasadi BiH u Pekingu, potpuno je nevjerovatna stvar. Riječ je o licu koje nije ništa uradilo tokom cijelog svog mandata, osim što je proputovalo svijet, a kome Parlamentarna skupština BiH nikada nije usvojila nijedan izvještaj o radu - rekla je Majkićeva.

Ona smatra da takve ljude iz reda srpskog naroda nagrađuje Bisera Turković i njena politička partija SDA, ukazujući da su samo nesposobni Srbi, poput Gordana Milinića, podobni Srbi u institucijama BiH.

Majkićeva, koja je i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda parlamenta BiH, kaže da potez Turkovićeve treba ujedno posmatrati u svjetlu ukupnih odnosa u diplomatsko-konzularnoj mreži, ali i sadašnjih odnosa između partnera na vlasti.

- SDA nije dugo trebalo da izvrši nova postavljanja iako je ništa nije obavezao zaključak Predsjedništva BiH da se sačeka sa izradom nove sistematizacije u Ministarstvu inostranih poslova, pa tek onda da se ide na nova imenovanja - rekla je Majkićeva.

Ona je dodala da je poznato da je to ministarstvo imalo više zaposlenih, nego sistematizovanih, te da u toj instituciji vlada haos.

- Poznato je da je ovo ministarstvo, po ocjeni revizije, jedno od najlošijih institucija u BiH, da godinama dobija veliki broj preporuka koje ne poštuje i ne rješava. Јedino čemu DKP mreža BiH služi jeste da radi za bošnjačku stvar, ne samo uz pomoć vlastitih kadrova, nego i od podobnih kadrova iz druga dva naroda, koji će za njih raditi kad im zatreba, a protiv svog naroda - smatra Majkićeva.

Iako je i dalje na snazi zaključak Predsjedništva BiH da niko ne može ići u diplomatsko-konzularna predstavništva /DKP/ i ambasade BiH po svijetu, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković potpisala je Gordanu Miliniću rješenje o raspoređivanju na poziciju ministar-savjetnik u Pekingu, kao i rješenje o pripremama, saznaje Srna.

Članovi Predsjedništva BiH još u decembru donijeli su zaključak da niko ne može biti raspoređen po diplomatsko-konzularnoj mreži i ambasadama dok ne bude urađena nova sistematizacija u Ministarstvu inostranih poslova /MIP/ i dostavljen izvještaj o popunjenosti diplomatsko-konzularne mreže po nacionalnom rasporedu.

Turkovićeva nikada nije dostavila taj izvještaj, niti je postupila po zaključku sva tri člana Predsjedništva BiH, iako je on i dalje na snazi.