latinica  ћирилица
04/08/2020 |  20:20 ⇒ 05/08/2020 | 08:55 | Autor: RTRS

Dodik: Naša osveta za "Oluju" - život, sloboda i mir (VIDEO)

Djeca koja su poginula su nas zavjetovala da ne smijemo dozvoliti da se takvo nešto nikad ne smije ponoviti bilo kojem srpskom djetetu, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Naša osveta neće biti smrt. Naša osveta je život, sloboda, mir, a to je snaga veća od svakog zla - poručio je Dodik.

Istakao je da je rijeka Sava bila svjedok mnogih srpskih stradanja tokom vijekova.

- Naša osveta je to što danas postoje Srbi koji su se danas okupili da odaju poštu svojim žrtvama - rekao je Dodik.

- Bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je najavljivao etničko čišćenje, da se smanji broj Srba kako oni više ne bi bili "remetilački" faktor. Vidjeli smo kako se u Drugom svjetskom ratu riješavalo srpsko pitanje u ustaškoj NDH. "Oluja" nije ništa drugo nego blagoslov velikih sila da Srbi budu očišćeni - naglasio je Dodik.

Dodik je podvukao da je "Oluja" bila dio genocidnog plana o nestanku Srba.

- Hrvati nisu krili da je njihov cilj da žele Hrvatsku bez Srba, i da ih smanje na statističku grešku. Nažalost, to su Srbi i doživjeli, i danas preživljavaju te iste golgote - izjavio je Dodik.

Podsjeća da srpskom narodu u Hrvatskoj nije vraćena imovina i da se zabranjuje ćirilica i još jednom pita šta se to slavi u Hrvatskoj. 

- Јe li to neki novi evropski standard. Možda nismo u trendu pa to ne razumijemo - rekao je Dodik ukazavši da se i od Srba traži da to slave.

Dodik je rekao da je "Oluja" dio kontinuiteta koji je počeo 1895, 1902. i 1905. godine kada su u Zagrebu organizovani pogromi Srba, kao i pokatoličavanja srpskog naroda od 1908. godine, a taj proces je nastavljen i u Prvom i Drugom svjetkosm ratu, da bi dobio ime Nezavisna Država Hrvatska i lice kroz svakog fašistu i ustašu.

- Taj proces i taj plan dobio je svoj rezultat kroz genocid u Јasenovcu, Јadovnu, Јastrebarskom, Pagu i drugim našim stratištima. Taj proces nastavljen je u zadarskoj kristalnoj noći 1991. godine, a svoj konačni cilj, nestanak Srba sa tog prostora, dobio je zločinačkom akcijom "Oluja" - istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH podsjetio je da je prostor Dalmacije i Like, koji su Srbi naselili još u devetom vijeku, očišćen od Srba, isto kao i prostor Korduna, Banije i Slavonije koji je srpski narod u većem broju naselio u 16. vijeku.