latinica  ћирилица
05/08/2020 |  11:24 ⇒ 11:36 | Autor: SRNA

Dodig: Predstava "Derviš i smrt" biće spektakl

Direktorka Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig najavila je do kraja godine premijere predstava "Derviš i smrt" i "Zlatno doba", kao i održavanje svečane akademije, kojima će Narodno pozorište obilježiti značajne jubileje.
Maja Dodig - Foto: SRNA
Maja DodigFoto: SRNA

- Epidemija virusa korona ostavila je negativne posljedice na sve sfere života, pa tako i na kulturu, ali ne smijemo dozvoliti da se ova situacija negativno odrazi na naš rad - rekla je Dodigova u intervjuu za Srnu.

Narodno pozorište trenutno je na kolektivnom godišnjem odmoru, ali publika već u drugoj polovini avgusta, kaže ona, može da očekuje nastavak "Zvjezdanog teatra" i izvođenja predstava na otvorenom, koji je započeo prije ljetne pauze.

- Za 2. septembar smo planirali da na tvrđavi 'Kastel' bude izvedena premijera predstave 'Derviš i smrt', što zavisi od epidemiološke situacije i mjera koje budu tada na snazi. Predstava je planirana da bude mali spektakl uz svjetlosne, muzičke i vizuelne efekte. Ali, ukoliko i dalje bude zabranjeno okupljanje više od 50 lica na otvorenom, moraćemo otkazati tu lokaciju i premijeru održati u na sceni u našem pozorištu - rekla je Dodigova.

Ističući značaj ovog ostvarenja, rađenog prema istoimenom romanu Meše Selimovića, Dodigova je navela da je režiju uradio Dejan Projkovski, koji je na savremen način donoio značajne životne poruke iz tog književnog djela, a koje su i danas itekako prisutne i aktuelne.

Dodigova je navela da je 2. septembar za premijeru izabran jer je na taj datum prije 90 godina Ban Milosavljević donio ukaz o osnivanju pozorišta, dok je svečana akademija planirana 23. septembra, jer je na taj dan 1998. godine Vlada Republike Srpske, na čelu sa tadašnjim premijerom Miloradom Dodikom, donijela odluku o preimenovanju ove ustanove, koja od tada nosi današnji naziv.

- Od tog dana Vlada je naš osnivač, preuzela je brigu o nama i našim platama i to su bile vrlo značajne odluke za funkcionisanje ovog pozorišta - rekla je Dodigova.

Ona je dodala da je 18. oktobra planirana premijera predstave "Zlatno doba", autora Željka Stjepanovića, te pojasnila da ima istorijski kontekst, jer se u njoj evociraju uspomene iz "zlatnog doba" Banjaluke, kada je Ban Milosavljević napravio začetke modernog grada.

GLUMCIMA NAЈTEŽE KAD NISU SA PUBLIKOM

Dodigova je istakla da je glumcima period krize, kada je bilo ograničeno i kretanje i okupljanje ljudi, bio najteži, te su jedva čekali da se steknu uslovi i mogućnost da ponovo podijele svoje stvaralaštvo sa publikom.

- Čim su stvoreni uslovi za to, osmislili smo projekat 'Zvjezdani teatar', u okviru kojeg je održana revija predstava na otvorenom na krovu zgrade pozorišta, za koju se, na naše zadovoljstvo, tražila karta više - rekla je Dodigova.

Ona je podsjetila da je broj pregleda onlajn predstava pokazatelj i svjedok koliko je to publici bilo potrebno.

Dodigova je napomenula da je pozorišna umjetnost specifična, jer zavisi od brojnosti publike koja dođe na predstavu i njene interakcije sa ansamblom i emocija koje se tada probude.

- Poteškoće u našem poslovanju jeste ograničen broj lica u prostoru, što nam znatno smanjuje kapacitete koje publici možemo ponuditi, kao i to što od marta nismo u mogućnosti da ostvarujemo vlastite prihode od prodaje karata - rekla je Dodigova i dodala da sve to značajno utiče na finansijsku dobit, ali da je uloga pozorišta mnogo značanija.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je, uprkos krizi, Vlada Srpske održala plate radnicma u kulturi na nivou na kojem su bile, te što nije došlo do njihovog smanjenja.

IZGRADNjA VELIKE MULTUFUNKCIONLNE SALE DOBRO RЈEŠENjE

Dodigova je kao pozitivan ocijenila projekat koji je pokrenuo grad Banjaluka u okviru kojeg će biti izgrađena velika multifunkcionalna sala, koja će biti dobro rješenje za problem nedostatka kapaciteta trenutne scene Narodnog pozorišta.

- Zbog nedovoljno velike pozorišne scene nismo bili u mogućnosti da publici predstavimo predstave većeg formata, kao ni operu ili balet - rekla je Dodigova.

Kada je riječ o ovogodišnjem izdanju Teatarfesta "Petar Kočić“, Dodigova je napomenula da je zbog vanrednih okolnosti njegovo održavanje moralo biti pomjereno.

- Planirali smo da to bude krajem oktobra, još istrajavamo i ne odustajemo od plana, ali će realizacija, kao i obim festivala, zavisiti od okolnosti koje tada budu aktuelne - rekla je Dodigova.

PRIBLIŽIĆEMO POZORIŠTE MALIM SREDINAMA

Dodigova je istakla značajnu ulogu Narodnog pozorišta da pozorišnu umjetnost približi i građanima Republike Srpske u malim sredinama.

"- edan od naših zadataka jeste decentralizacije pozorišne umjetnosti. To smo radili do sada, te ćemo nastaviti i u budućnosti, odolijevajući brojnim izazovima i problemima, kao što je taj da u pojedinim malim mjestima ne postoji nikakva scena koja bi mogla poslužiti za izvođenje predstave - rekla je Dodigova.

Ona je dodala da postoji mogućnost da se u tim slučejevima, u dogovoru sa rukovodstvom opština, organizuje prevoz građana koji iskažu zainteresovanost da posjete pozorište, ali i grad Banjaluku.

Ona je ocijenila da Republika Srpska itekako ima publiku za događaje u kulturi, ali da je potrebno uložiti trud i pozorište približiti građanima, demistifikovati ga za one koji, možda, nisu nikada imali priliku da prisustvuju predstavi i ne znaju kako to izgleda.

- Plan nam je da napravimo kratke video-klipove o svakom projektu koji radimo, te pokažemo kako nastaje predstava, šta radi kostimograf, šminker, koji je posao stolara, bravara, jer se ne zna koje bogatstvo, u stvari, mi ovde imamo - rekla je Dodigova.