latinica  ћирилица
05/08/2020 |  11:53 ⇒ 11:54 | Autor: Glas Srpske

Umjetnine sa Bardače dobijaju svoje mjesto

Napušteni objekat Doma mladih u centru Srpca u narednim mjesecima će biti adaptiran u galeriju slika čime će bogati fundus bardačke kolonije koji broji više od 600 umjetničkih djela konačno biti sačuvan.
Srbac - Foto: Glas Srpske
SrbacFoto: Glas Srpske

Djela sa bardačke kolonije već decenijama su smještena u neuslovnoj prostoriji Centra za kulturu i sport, izložena vlazi i propadanju, daleko od očiju javnosti, a zahvaljujući inicijativi srbačkih kulturnih radnika i podršci opštinske uprave, ovaj problem biće trajno riješen.

Ideju o adaptaciji zgrade Doma mladih u umjetničku galeriju oživjela je bibliotekarka Branka Sančanin, koja je svojevremeno bila na čelu nekadašnjeg Narodnog univerziteta "Uglješa Kojadinović", a današnjeg Centra za kulturu i sport koji čuva bogatu zbirku bardačkih umjetnina.

- Već dvije decenije traje neprestana borba da Srbac dobije galeriju i još 2002. godine je urađen projekat koji zbog različitog spleta okolnosti nikada nije realizovan. Konačno je došlo vrijeme da se adaptira jedan ovakav objekat koji će mnogo značiti za vaspitanje i obrazovanje naše omladine, pogotovo što se u neposrednoj blizini ovog objekta nalaze srednja i osnovna škola - rekla je Sančanin i dodala da je objekat Doma mladih dovoljno velik da u jednoj postavci bude izloženo više od 150 djela, te da je u planu rekonstrukcija postojeće bine na kojoj će se moći održavati kamerni koncerti, predstave i druga kulturna dešavanja.

Načelnik opštine Srbac, Mlađan Dragosavljević, sa zadovoljstvom je prihvatio ovu ideju i dodao da već dugo dobija inicijative od srbačke Prosvjete i drugih kulturnih ustanova da se pronađe adekvatan prostor u Srpcu za galeriju.

- Bilo je tu raznih prijedloga, poput adaptacije zgrade nekadašnjeg Sokolskog doma i drugih lokacija, ali mislim da ovaj objekat nudi idealne uslove za galeriju. U više navrata se ranijih godina pokušavao iskoristiti zapušteni prostor Doma mladih za razne namjene, ali nije se moglo pronaći adekvatno rješenje. Vjerujem da će se sada svi složiti da je ovo najbolji izbor - rekao je Dragosavljević.

On je podsjetio na to da Likovno-ekološka kolonija "Bardača-Srbac" ima tradiciju dugu 37 godina i jedna je od najstarijih kolonija na ovim prostorima, zbog čega je zaslužila da ima vlastiti objekat, koji će biti i svojevrstan muzej.

Direktorica Centra za kulturu i sport Srbac, Sanja Јejinić, rekla je da je vijest o adaptaciji Doma mladih u likovnu galeriju obradovala sve radnike ove kulturne ustanove.

- U trenutku kada smo suočeni sa pandemijom virusa korona, zbog koje po prvi put nećemo moći organizovati bardačku koloniju u planiranom obliku, ovo je jedna od najljepših vijesti koju smo čuli u posljednjih nekoliko godina - navela je Јejinićeva.

Likovno-ekološka kolonija "Bardača-Srbac" ove godine zbog epidemiološke situacije neće biti održana na isti način kao do sada, već će umjetnici izrađivati slike na daljinu. Svaki od deset akademskih slikara imaće obavezu da izradi dva do tri djela, u periodu od 24. do 31. avgusta, a završna izložba biće održana u septembru.