latinica  ћирилица
05/08/2020 |  14:51 | Autor: SRNA

Đokić: Visok nivo gubitaka u distributivnim preduzećima

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da pojedina distributivna preduzeća u okviru Elektroprivrede Republike Srpske imaju visok nivo gubitaka u prvih pola godine, ali da su razlozi za gubitke u poslovanju različiti.
Petar Đokić (foto: socijalisti.ba) -
Petar Đokić (foto: socijalisti.ba)

Đokić je naveo da i Elektrokrajina, kao najveće distributivno preduzeće, ima evidentiran gubitak.

- U toku je proces restruktuiranja distributivnih preduzeća, koja su odobrila program smanjenja broja radnika po osnovu otpremnina. Taj program se realizuje s ciljem rasterećenja svih vidova troškova koji utiču na finansijski rezultat - rekao je Đokić.

On je naveo da je u narednih nekoliko godina cilj ne samo konsolidovano, nego finansijski moćno preduzeće Elektroprivreda Republike Srpske.

- Vjerujem da mi taj cilj možemo ostvariti. Konsolidovana Elektroprivreda neće imati gubitke u poslovanju i vjerujem da će nastaviti sve one aktivnosti koje su planirane u skladu sa Strategijom razvoja energetike - naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, plan je da Elektroprivreda bude nosilac velikih investicionih projekata, da nastavi započete i gradi nove energetske objekte.

- Tu prvenstveno mislim na Hidroelektranu Dabar, HE Bistrica, pripremu za realizaciju zajedničkog projekta sa Srbijom kad je riječ o HE Buk Bijela, kao i još dvije elektrane na gornjem toku rijeke Drine - rekao je Đokić.

On je dodao da je planirana i izgradnja solarnih elektrana u Hercegovini gdje Elektroprivreda već ima dodijeljenu koncesiju, te izgradnja vjetroelektrana, gdje ovo preduzeće ima koncesiju na lokaciji kod Berkovića.

- Ne sumnjam da ćemo po završetku procesa restruktuiranja preduzeća imati stabilnu energetsku situaciju i da ćemo imati još bolje javno preduzeće - naveo je Đokić.