latinica  ћирилица
05/08/2020 |  16:40 ⇒ 18:43 | Autor: SRNA

Vojska Srbije ojačana kineskim dronovima (FOTO)

Ratno vazduhoplovstvo Srbije odnedavno je ojačano nabavkom šest bespilotnih letjelica, odnosno daljinsko pilotiranih vazduhoplova "CH-92A" i laserski vođenim avio-bombama iz Kine, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Srbije.
Dron Vojske Srbije - CH-92A (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije) -
Dron Vojske Srbije - CH-92A (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

U saopštenju je istaknuto da je nabavkom novih letjelica Vojska Srbije postala prvi korisnik takvih vazduhoplova u regionu i značajno unaprijedila sposobnosti izviđanja i dejstava iz vazduha.

Ove bespilotne letjelice mogu da se koriste za zadatke poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja i napada ciljeva na zemlji laserski vođenim avio-bombama.

- Mogu se koristiti i za obaveštajne priprema bojišta, korekciju artiljerijske vatre, procenu efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije - bombi i raketa - navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva su ukazali da se laserski vođenim avio-bombama može dejstvovati po lako oklopljenim vozilima i utvrđenim objektima.

U saopštenju je istaknuto da je za Vojsku Srbije podjednako značajna i saradnja sa kineskim stručnjacima u domenu razvoja i proizvodnje domaće taktičke naoružane bespilotne letjelice srednjeg doleta "pegaz", kao i transfer tehnologija koje bi stručnjacima Vojnotehničkog instituta omogućile samostalno projektovanje i razvoj bespilotnih letjelica slične klase.