latinica  ћирилица
05/08/2020 |  16:47 | Autor: SRNA

"Netačne tvrdnje o nepropisnom ponašanju službenika na banjalučkom aerodoromu"

Kancelarija za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH utvrdila je da su netačne tvrdnje o nepropisnom ponašanju policijskih službenika 9. aprila na Međunarodnom graničnom prelazu aerodrom Banjaluka.
Granična policija (Foto: Granična policija BiH) -
Granična policija (Foto: Granična policija BiH)

Kancelarija za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu okončala je postupak provjere navoda o postupanju policijskih službenika ove policijske agencije prilikom obavljanja graničnih provjera nad državljanima Ruske Federacije, koji su 9. aprila 2020. godine ušli u BiH na navedenom graničnom prelazu, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Predmetni postupak je okončan 27. jula sačinjavanjem izvještaja u kojem su na osnovu utvrđenih činjenica i prikupljenih dokaza navedeni zaključci i mišljenje, prema kojima su policijski službenici Granične policije BiH postupili prema prethodnoj najavi i saglasnosti prelaska granice nadležnog Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, te su u skladu sa važećim propisima izvršili granične provjere nad stranim državljanima.

Prelazak granice državljana Rusije prethodno je najavljen, iz čega proizlazi da su tvrdnje o nepropisnom ponašanju policijskih službenika netačne i da radnje policijskih službenika ne predstavljaju nedopušteno ili nedolično ponašanje, te da nema osnova sumnje da su počinili bilo koju povredu službene dužnosti, propisanu važećim propisima.

- O navedenom postupku, Granična policija BiH obavještava javnost s obzirom na to da su se u pojedinim medijima plasirale potpuno netačne informacije, kao što su ih plasirali i pojedinci sa zlonamjernim tvrdnjama, s ciljem narušavanja ugleda i sistemskog osporavanja propisnog obavljanja poslova policijskih službenika ove policijske agencije - navedeno je u saopštenju.