latinica  ћирилица
05/08/2020 |  18:49 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Bošnjaci ne odustaju od predlaganja ratnih kadrova (VIDEO)

Bošnjaci ne odustaju od predlaganja ratnih kadrova na istaknute pozicije u zajedničkim institucijama BiH.
OBA - Foto: RTRS
OBAFoto: RTRS

Tako i dalje insistiraju na imenovanju Mehmeda Osmanagića Osmice na poziciju direktora Obavještajno-bezbjednosne aganncije iako je opterećen ratnom prošlošću, nejasnoćama u vezi sa fakultetskom diplomom i najnovijim navodima da OBA prisluškuje zvaničnike Republike Srpske.
Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik kaže da je ova praksa krajnje štetna i dodatno razgrađuje BiH.

SDA je zloupotrebljavajući princip nemiješanja u kadrovske odluke drugih stranaka, na bitne pozicije predložila ratne kadrove poput Bisere Turković, Selme Cikotića, Sifeta Podžića i Mehmeda Osmanagića Osmice, kaže Dodik i naglašava da su Srbi u zajedničke institucije imenovali dominantno mlađe osobe. Kad je riječ o Osmanagiću, on ne zadovoljava ni osnovni formalni princip za direktorsku poziciju, ističe Dodik.

- On mora ispuniti zakonske uslove. Sama činjenica da zakon traži visoku stručnu spremu za taj posao i određen period na rukovodećim pozicijama baš sa visokom stručnom spremom, a to nije ispunjeno. Ali SDA gura svoje principe i svoje personalne odnose - naveo je Dodik.

Za predsjednika SDA Bakira Izetbegovića Osmanagić je častan čovjek koji nije prekršio zakon . Na tvrdnju da kadrovskom politikom nastavlja ratnu politiku, odgovara već poznatim ekstremnim ratnim tezama o navodnom napadaču i napadanima.

- Ne mogu ljudi nestati koji su branili Bosnu i Hercegovinu. Kako što neće nestati ni oni koji su je napadali. Prema tome, tu treba spustiti taj durbin i te kriterijume i samo oni koji su činili zločine ili se ogriješili o zakon neće biti imenovani - tvrdi Izetbegović.

Komentarišući napise da OBA prisluškuje zvaničnike Republike Srpske, član komisije za kontrolu te agencije Sredoja Nović kaže da ima osnova za ovakve tvrdnje. Smatra da je pretpostavka tih nezakonitih radnji stvorena nakon što je poslaniku Nikoli Špiriću bilo onemogućeno da rukovodi organom čija je nadležnost kontrola OBE.

- To je proizvedena kriza od strane SDS-a koji je tada zajedno sa SDA smijenio predsjedavajućeg Nikolu Špirića da bi stavili svog člana kako ne bi bilo kontrole OSE - smatra Sredoje Nović, član Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor rada OBA. 

Da OBA protivzakonito prisluškuje najviše funkcionere Srpske i Srbije potvrđeno i prije nekoliko godina objavljivanjem dokumenata iz akcija “Posljednja šansa” i “Ušće”, kaže stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević. Uvjeren je da OBA BiH i dalje, umjesto da štiti predstavnike Republike Srpske, narušava njihovu bezbjednost.

- Tu nije riječ samo o prisluškivanju, nego i fizičkom praćenju, fizičkoj kontroli, praćenju vozila, saradnika, rodbine, preduzimanju raznih protivzakonitih mjera koje direktno ugrožavaju bezbjednost štićenim licima - naveo je DŽevad Galijašević, stručnjak za bezbjednost.

Podsjećamo i da je Osmanagić, kojem SDA želi omogućiti još jedan mandat, svoju diplomu proglasio tajnim dokumentom.
Tako da još nije poznato je li na valjan način završio studije Američkog univerziteta u Tuzli.