latinica  ћирилица
06/08/2020 |  10:24 ⇒ 16:36 | Autor: SRNA

Obilježeno 25 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji "Oluja" (FOTO)

Nakon Beograda i Banjaluke, u Novom Gradu obilježeno je 25 godina od etničkog čišćenja Srba iz bivše Republike Srpske Krajine u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Oluja".

Nakon parastosa u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, prislužene su svijeće prema "Mostu spasa" i spušten vijenac u rijeku Unu.

Foto: SRNA

U naselju Svodna, gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu, služen je pomen i položeni su vijenci kod spomen-krsta koji je 2012. godine podigao Dokumentaciono-informacioni centar Veritas za šest civila stradalih u izbjegličkoj koloni.

Foto: SRNA

Preko mosta na rijeci Uni u avgustu 1995. godine prešlo je 100.000 izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

Novi Grad - sjećanje (Foto: Srna)

Program obilježavanja u organizaciji Veritasa, završava se u sutra služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-krsta na Petrovačkoj cesti u mjestu Bravsko/Јanjila, a u 12.00 časova predviđena je posjeta Spomen-sobi u Driniću.

Služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja juče je u Banjaluci obilježeno je 25 godina od egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine.

U organizaciji Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske u utorak, 4. avgusta, u Sremskoj Rači obilježen je Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrili su spomen-ploču na mostu preko rijeke Save.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH išle ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.