latinica  ћирилица
06/08/2020 |  13:27 ⇒ 14:24 | Autor: SRNA

Zaštititi djecu od nasilja na internetu

Načelnik Uprave krim-policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Darko Kovrlija i predstavnici Centra za sigurni internet u BiH, kojim rukovodi Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS, potpisali su danas u Banjalici Protokol o saradnji u slučajevima nasilja nad djecom i mladima u digitalnom okruženju.
MUP Republike Srpske - Foto: RTRS
MUP Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz MUP-a je saopšteno da je protokol potpisan s ciljem jačanja međusobne saradnje u zaštiti djece od svakog oblika nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja, te da se tim dokumentom utvrđuju međusobni odnosi između potpisnika.

Iz MUP-a Srpske navode da niz godina sprovode planske aktivnosti kojima se preventivno djeluje na pojavu nasilja nad najmlađim korisnicima interneta i društvenih mreža, kao i da je s tim ciljem ostvarena saradnja sa obrazovnim ustanovama i nevladinim organizacijama sa područja cijele Srpske.

- Tako se učenici osnovnih i srednjih škola kontinuirano edukuju o odgovornom i poželjnom ponašanju u digitalnom okruženju, te o tome kako da se zaštite od zloupotreba njihovih ličnih podataka i sadržaja koji su dostupni drugim licima putem interneta - ističu iz MUP-a Srpske.

MUP Srpske je do sada imao brojne aktivnosti usmjerene na otkrivanje i sankcionisanje počinilaca krivičnih djela protiv polnog integriteta djeteta koja su izvršena putem interneta.