latinica  ћирилица
06/08/2020 |  19:16 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Potpisani prvi ugovori - banke privrednicima nude povoljne kredite (VIDEO)

Garantni fond potpisao je prva četiri ugovora sa komercijalnim bankama koje učestvuju u programu Republike Srpske za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona. Vlada je ranije saopštila da će, s obzirom na to da je procenat koji garantuje povećan sa 50 na 70 odsto, komercijalne banke mikro, malim i srednjim preduzećima, moći da daju kredite u ukupnom iznosu od 238 miliona maraka.
Garantni fond - potpisivanje - Foto: RTRS
Garantni fond - potpisivanjeFoto: RTRS

Šestog jula objavljen je poziv za zainteresovane banke, a mjesec dana poslije sa prvim partnerima sklopljen je ugovor. Garantni fond i, za sada četiri komercijalne banke, privrednicima čiji profit je oštetila pandemija virusa krona, ponudiće sredstva za sanaciju problema.

- Namjena može da bude finansiranje likvidnosti, tekućih obrtnih sredstava, investicionih troškova naravno. Ono što je takođe važno to je period do četiri godine uključujući i period odgođenog plaćanja - rekla je Dragana Vučić Stefanović, član Uprave "Komercijalne banke" Banjaluka.

Bitni preduslovi za dobijanje povoljne kreditne linije jesu pozitivan bilans na kraju prethodne godine, i izmirena dugovanja do momenta izbijanja pandemije, tj. do 15. marta. Iznos kamate razlikuje se od banke do banke, ali okvir se kreće od četiri do pet i po odsto.

- Ovim danom mi smo, smatramo, da smo potpisom izdali garancije u vrijednosti negdje oko 104 miliona, ukupno od ove četiri banke, što nije beznačajno za prvi put. Radi se o portfolio garancijama. Mi tu nećemo birati kome ćemo kao Garantni fond, pojedinačno firmama kojima ćemo garantovati, to će cijeniti komercijalne banke - istakao je Radivoj Krčmar, direktor Garantnog fonda Republike Srpske.

Ovaj način kreditiranja, ipak predviđa i limite. Tako mikro preduzeća mogu računati da im najveći iznos kredita ne smije preći 30 hiljada maraka, dok je ta granica 100 hiljada za mala preduzeća, odnosno 250 hiljada maraka za srednja.

- Uglavnom mi za ovaj segment značajno smo umanjili neke naše osnovne ponude, jer smatramo da u ovom trenutku je prevashodno prioritet da se pruži podrška i omogući pristup sredstvima - naglasio je Bojan Luburić, predsjednik Uprave "MF banke".

Na osnovu ranijih odluka Vlada je povećala iznos garancije sa 50, na 70 odsto. To jeste stvorilo preduslove za smanjenje kamata u bankama, što i je bio cilj. Zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj Republika je u ovaj fond unijela 50 miliona maraka.

- Možda treba isto tako reći da sama garantna linija ne podrazumijeva nikakva ograničenja u pogledu djelatnosti kojima se bave preduzeća i privredna društva - kaže Snežana Rudić, pomoćnica ministra finansija Republike Srpske.

Ukupno se 11 banaka i dvije mikrokreditne organizacije prijavilo za ovu vrstu posla sa Garantnim fondom. Očekuje se da u roku od sedam dana ugovori budu potpisani i sa ostalim partnerima.