latinica  ћирилица
07/08/2020 |  08:33 ⇒ 10:24 | Autor: srpskainfo.com

Drvar na udaru virusa korona: Preminula žena, zaraženih sve više

U Drvaru je juče sahranjena prva žrtva korona virusa, žena starije životne dobi, koja je preminula u kovid bolnici u Mostaru, a broj zaraženih je u porastu, potvrdila je za Srpskainfo načelnica opštine Dušica Runić.
Dom zdravlja Drvar (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Dom zdravlja Drvar (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Imamo trenutno 21 kovid pozitivnog sugrađanina, a čekamo rezultate za još nekoliko testiranih. U kovid bolnici u Mostaru se liječi troje Drvarčana. Bilo ih je petoro, ali je dvoje otpušteno, nažalost ne zato što su izliječeni, nego zbog toga što u bolnici nema dovoljno mjesta - rekla je Runićeva.

Ona je dodala da se šestoro stanovnika Drvara oporavilo od bolesti izazvane korona virusom.

U ovom gradu, u kojem živi nešto više od 4.000 stanovnika, mahom starijih ljudi, situacija je posljednjih dana alarmantna. Do 30. juna u Drvaru nije bilo zaraženih, a od tada je kod ukuno 28 Drvarčana potvrđeno da su pozitivni na korona virus. Samo u posljednjih šest dana zaraženo je 10 stanovnika ove male opštine.

Od ponedjeljka je, odlukom kriznog štaba, skraćeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata i trgovina.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije ugostiteljski objekti, sportske kladionice, svadbeni saloni, dječije igraonice, teretane i slični objekti u Drvaru mogu raditi do 18.00 časova, dok je trgovinama radno vrijeme ograničeno do 20.00 časova. Stanovnici su upozoreni da se strogo pridržavaju propisanih zaštitnih mjera, kao što su nošenje maski i fizička distanca.

Zbog uvedenih mjera pobunili su se ugostitelji, koji su protestovali ispred zgrade opštine, ali Runićeva poručuje da je zdravlje stanovništva najpreče i da će Krizni štab. koji ona vodi, ukoliko to bude neophodno, uvesti i restriktivnije mjere.

- Razumijem zabrinutost svakog privrednika, teško je danas opstati, ali zdravlje je ipak na prvom mjestu. Naš zdravstveni sistem je preopterećen, pogotovo što su bolnice daleko, a i među zdravstvenim radnicima ima osoba koje su u izolaciji. Dva vozača hitne pomoći u našem Domu zdravlja su pozitivni na koronu - rekla je Runićeva, koja nije isključila mogućnost zatvaranja ugostiteljskih objekata ili uvođenja policijskog časa u Drvaru.

Pred Domom zdravlja u Drvaru kolone građana čekaju na pregled, a one koji su pod sumnjom da su zaraženi koronom pregledaju u improvizovanoj kovid ambulanti u šatoru.