latinica  ћирилица
07/08/2020 |  10:56 ⇒ 11:01 | Autor: SRNA

Uskoro letovi iz Istanbula, preko Beograda, do Banjaluke

Srpska nacionalna avio-kompanija "Er Srbija" i turska "Turkiš erlajnz" postigle su sporazum o uspostavljanju kod-šer letova između Beograda i Istanbula, što znači da će saradnja biti proširena i na letove iz Beograda za Banjaluku i Tivat, kao i iz Beograda za druge gradove u Turskoj.
Avion "Er Srbija", Foto: Tanjug / Er Srbija -
Avion "Er Srbija", Foto: Tanjug / Er Srbija

Kod-šer ugovor, koji će biti potpisan u bliskoj budućnosti, pokrivaće destinacije iz saobraćajnih mreža obje kompanije.

Unapređenjem partnerstva, "Er Srbija" i "Turkiš erlajnz" moći će da dodaju sopstvenu oznaku za let /marketing kod/ na letove drugog partnera na relaciji Beograd-Istanbul, od 15. avgusta.

Zahvaljujući proširenom ugovoru o saradnji, putnici iz Beograda će na raspolaganju imati najbolju ponudu za putovanje u Istanbul, jedan od najvećih turističkih i saobraćajnih centara na svijetu, a preko njega i za druge, dalje destinacije.

S druge strane, zajednički letovi takođe će nuditi brze i dobre veze putnicima koji iz Istanbula putuju za Beograd i druge gradove, saopšteno je iz "Er Srbije".

Na osnovu ovog sporazuma, pored linije Beograd-Istanbul, saradnja dvije kompanije biće proširena i letove iz Beograda za Banjaluku i Tivat, a iz Istanbula za Ankaru, Kajseri, Izmir, Koniju, Adanu, Trabzon, Antaliju, Gasišpašu, Dalaman, Bodrum, Gaziantep.

Direktor komercijale i strategije "Er Srbije" Јirži Marek izrazio je zadovoljstvo razvojem saradnje sa "Turkiš erlajnzom" kroz kod-šer partnerstvo, koje će, kako je rekao, putnicima obje kompanije omogućiti veći izbor i fleksibilnost prilikom planiranja putovanja.

- Uvjereni smo da će ovo inspirativno i strateški važno partnerstvo unaprijediti međusobne ekonomske odnose dviju zemalja. Sa velikim zadovoljstvom iščekujemo putnike partnerske kompanije Turkiš erlajnz na našim letovima ka Beogradu i drugim gradovima koje obuhvata saobraćajna mreža Er Srbije - izjavio je on.

U saopštenju se navodi da će komplementarna struktura redova letenja oba avio-prevoznika i sporazum kojim se obezbjeđuje njihova međusobna usklađenost, omogućiti putnicima da uživaju u svim prednostima dobre povezanosti na matičnim aerodromima obje kompanije.

Saobraćajna mreža "Turkiš erlajnza", koja obuhvata više zemalja i inostranih destinacija od bilo koje druge avio-kompanije na svijetu, trenutno opslužuje više od 300 putničkih i robnih destinacija u 127 zemalja.

Od svog osnivanja 1927. godine, "Er Srbija" je lider u vazdušnom prevozu jugoistočne Evrope. Tokom 2019. godine, "Er Srbija" je uvela 23 nove destinacije širom Evrope i Afrike, koje opslužuje iz tri saobraćajna centra u Srbiji.

"Turkiš erlajnz", kompanija osnovana 1933. godine, sa tadašnjom flotom od pet aviona, članica je "Star alijanse" /globalna alijansa avio-kompanija/, sada ima flotu od 361 letelice za putnički i robni prevoz, kojom opslužuje 319 /269 inostranih i 50 domaćih/ destinacija širom svijeta.

"Er Srbija" je pod tim imenom pokrenuta kao nacionalna avio-kompanija Srbije u oktobru 2013. godine.

Iz tri aerodroma u Srbiji /Beograd, Niš, Kraljevo/, obavlja ili planira da leti ka više od 60 destinacija u Evropi, na Bliskom istoku, u Sjevernoj Americi i Africi u putničkom i prevozu robe.

Nudi i druge dugolinijske i međunarodne destinacije u Aziji, Australiji, Sjevernoj Americi i Africi posredstvom svojih kod-šer partnera i strateškog partnera, kompanije "Etihad ervejz", sa učešćem u vlasništvu od 49 odsto kompanije.

Flota "Er Srbije" obuhvata jednu širokotrupnu, 13 uskotrupnih i pet turboelisnih letjelica.