latinica  ћирилица
07/08/2020 |  13:53 | Autor: RTS

SAD i Njemačka: Zakon o zaštiti OVK udar na demokratiju

Diplomatski predstavnici nekoliko zapadnih zemalja u Prištini izrazili su danas protivljenje nacrtu zakona o zaštiti vrijednosti Oslobodilačke vojske Kosova, tvrdeći da se njime podrivaju sloboda govora i napori da se osigura pravda.
Pripadnici tzv. OVK (izvor: RTS) -
Pripadnici tzv. OVK (izvor: RTS)

Nacrt zakona o zaštiti vrijednosti OVK na dnevnom redu je današnje sjednice kosovske skupštine.

Američki ambasador Filip Kosnet oglasio se po drugi put u posljednjih sedam dana, rekavši da su mnogi žitelji Kosova privatno prenijeli američkoj ambasadi da se ne osjećaju bezbijedno da bi javno govorili o zakonu o Oslobodilačkoj vojsci Kosova zbog "emotivno nabijene atmosfere" koju nosi javna rasprava o OVK. 

- Zamislite koliko bi se građani suzdržavali kada bi zakon bio usvojen - naveo je Kosnet u autorskom tekstu objavljenom tim povodom u prištinskoj štampi.

- Vjerujem da ovaj zakon, bez obzira na ciljeve, nije u skladu sa opredjeljenjem za osnovne slobode koje su u srži ustava Kosova. Usvajanje zakona, u sadašnjem obliku, oslabilo bi kosovsku demokratiju - napisao je Kosnet.

I u ambasadama Njemačke i Švajcarske reagovali su protiv nacrta zakona.

- U demokratskom društvu ne bi bilo dobro gušiti rasprave ograničavajući ih krivičnim zakonom - napisao je njemački ambasador Јorn Rohde.

Švajcarska ambasada je saopštenjem izrazila zabrinutost da bi zakon mogao da potkopa slobodu izražavanja, i pozvala kosovske lidere da pronađu druge načine da pokažu poštovanje prema OVK.

- Predloženi zakon može da izazove zastrašivanje kod nekih građana Kosova i ometa druge procese usmjerene na suočavanje sa prošlošću - navode iz Ambasade Švajcarske.