latinica  ћирилица
07/08/2020 |  14:05 | Autor: SRNA

Proustaške izjave pokazale štetnost odluke da Milošević ode u Knin

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da proustaška, ali očekivana izjava hrvatskog ministra veterana Tome Medveda da se Srbi suoče sa "velikosrpskom politikom i sa zlom koje su počinili devedesetih godina", potvrđuje koliko je bila štetna odluka predstavnika Srba u Hrvatskoj da odu na proslavu 25. godina od zločinačke akcije "Oluja".
Miodrag Linta - Foto: RTRS
Miodrag LintaFoto: RTRS

- U pitanju je jedan u nizu dokaza da se hrvatski narod nije suočio sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću, da nije odbacio proustašku politiku Franje Tuđmana i da je temelj današnje Hrvatske ustaštvo i NDH - istakao je Linta u saopštenju.

On je dodao da je hrvatski premijer Andrej Plenković, između ostalog, cinično rekao da je akcija "Oluja" značila i za Srbe kraj rata i stvorila uslove za njihov povratak u Hrvatskoj, što predstavlja skandaloznu provoakciju i poniženje krajiških Srba.

- Dobro je poznato koji su bili ciljevi i posljedice zločinačke akcije "Oluja" i šta je Hrvatska sve učinila da spriječi masovan i održiv povratak protjeranih Srba - napominje Linta.

On ističe da navedene izjave Plenkovića, Medveda, kao i izjave drugih hrvatskih zvaničnika, samo potvrđuju koliko je bila apsolutno štetna i nerazumna odluka rukovodstva SDSS-a na čelu sa Miloradom Pupovcem da donese odluku da Boris Milošević ode u Knin i time prizna da je zločinačka akciju "Oluja" bila legitimna i legalna vojna akcija.

- Rukovodstvo SDSS-a, Pupovac i Milošević su ovom sramnom i nemoralnom odlukom zvanično prihvatili Deklaraciju o Domovinskom ratu koju je Hrvatski sabor jednoglasno usvojio 2000. godine i koja je programski dokument za svaku hrvatsku vlast, sve hrvatske građane, državne i društvene institucije, stranke, sindikate, udruženja i medije - dodao je Linta.

Prema toj deklaraciji, podsjeća Linta, Srbija, ЈNA i krajiški Srbi su tobože izvršili oružanu agresiju na Hrvatsku koja je vodila legitiman i oslobodilački rat u kojem se branila od velikosprske agresije.