latinica  ћирилица
07/08/2020 |  15:57 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Bolnice raspolažu dovoljnom količinom opreme; Nabavka se vrši u kontinuitetu (FOTO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima održao je danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske sastanak sa svim direktorima bolnica u Republici Srpskoj.
Sastanak u Ministarstvu zdravlja Srpske (Foto: Ministarstvo zdravlja) -
Sastanak u Ministarstvu zdravlja Srpske (Foto: Ministarstvo zdravlja)

Sastanku su prisustvovali i rukovodioci Instituta za javno zdravstvo i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Tema sastanka bila je trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj, funkcionisanje i kapaciteti u bolnicama i sprovođenje protivpandemijskih mjera zaštite stanovništva i mjera zaštite u zdravstvenim ustanovama.

Na sastanku je bilo riječi i o sprovedenim preporukama ranije formiranih komisija za praćenje sprovođenja organizacionih, tehničkih, dijagnostičkih, terapeutskih, higijenskih i drugih mjera za sprečavanje i suzbijanje intrahospitalnih infekcija, koje su obišle sve bolnice, utvrdile trenutno stanje, kliničke protokole i poštovanje mjera i izdale preporuke za organizaciju u cilju sprečavanja širenja virusa SARS-CoV2. Direktori bolnica izvijestili su ministra o sprovedenim mjerama.

Šeranić je naglasio da sve bolnice u Republici Srpskoj raspolažu dovoljnom količinom medicinske i zaštitne opreme i da četiri mikrobiološke laboratorije koje vrše testiranje na ovaj virus imaju dovoljnu količinu testova, a nabavka se vrši u kontinuitetu.

- Značajan izazov je organizacija rada tako da kada se pojavi veći broj pacijenata oboljelih od COVID-19 u jednoj opštini ili gradu, susjedne bolnice stave na raspolaganje svoje kapacitete. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je od prvog dana na raspolaganju ostalim bolnicama po pitanju edukacije kadra i razmjene iskustava. Ono što je najvažnije jeste da su svi pacijenti kojima je potrebna zdravstvena njega adekvatno zbrinuti i da se protokoli dijagnostike i liječenja prilagođavaju najnovijim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije - rekao je ministar Šeranić.

On je dodao da je na sastanku razgovarano i o načinu rada kod prijema pacijenta u konsultativno-specijalističke ambulante, ali i sprovođenju brzih testiranja za sve pacijente koji se primaju na bolničko liječenje, a u toku je i nabavka nove količine ovih testova.

- Pripremamo kapacitetet za narednu sezonu gripa i virusa korona, koja se očekuje od jeseni. Takođe, moramo ojačati kapacitete i za zbrinjavanje pacijenata kod kojih je potvrđen novi virus korona, a potrebna im je neka vrsta hirurške intervencije ili poroda - naglasio je Šeranić.