latinica  ћирилица
07/08/2020 |  19:11 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Јoš jedan zločin nad Srbima bez kazne; 25 godina od Petrovačke ceste (FOTO/VIDEO)

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Spomen-krstu u mjestu Јanjila, na Petrovačkoj cesti, obilježena je 25. godišnjica jednog od najvećih zločina nad srpskim civilima tokom "Oluje".
Petrovačka cesta - Foto: RTRS
Petrovačka cestaFoto: RTRS

Kolonu srpskih izbjeglica iz Like i Sjeverne Dalmacije tada su bombardovali hrvatski "migovi" - ubijeno je deset civila. Za ovaj zločin, do danas, niko nije odgovarao.

Dvadeset pet godina je prošlo od jednog od najvećih zločina nad Srbima u zloglasnoj "Oluji". Kilometarsku kolonu srpskih izbjeglica iz Like i Sjeverne Dalmacije, uglavnom žena djece i staraca, kod mjesta Јanjila zapazili su, a zatim i bombardovali hrvatski migovi. U napadu je stradalo 10 civila, među kojima i četvoro djece od šest do 13 godina. Među onima koji su pukom srećom izbjegli smrt je i načelnik opštine Donji Lapac, Ilija Obradović.

Foto: RTRS

Užasa se sjeća i legendarni ratni hirurg, Milovan Kerkez, koji je u petrovačkoj bolnici tog dana spasio mnoge živote.

- Svi ranjeni i povrijeđeni dovezeni su u petrovačku bolnicu, i hirurški su zbrinuti. Uradili smo ogroman posao i spasili sve te ranjene - rekao je Kerkez.

Ono što posebno boli porodice stradalih jeste da za ovaj zločin bez presedana, do danas, niko nije odgovarao, uprkos tome što su domaćim i stranim sudovima dostavljeni svi dokazi o počiniocima. Počinioce ratnih zločina nad Srbima niko ne osuđuje, ističe direktor VERITAS-a Savo Štrbac.

- Imamo i jedan apsurd da je pred hrvatskim sudovima gdje je preko 4.000 ljudi procesuirano za ratne zločine, otrilike 3% je pripadnika oružanih snaga, a za akciju "Oluja" imamo jednog osuđenog, i on je etnički Albanac - podsjeća Štrbac.

Foto: RTRS

Petrovačka cesta u prošlom vijeku dva puta je bila mjesto stradanja srpskog stanovništva, i to oba puta od istog počinioca.

Riječ je o istoj filozofiji i politici koju su ustaše provodile u Drugom svjetskom ratu, što je samo ponovljeno i u posljednjem, poručio je predsjedavajući Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH, Nikola Špirić.

- Ovo je za nas sveto mjesto, i mi dolazimo ovdje da se molimo za upokojene duše, i da pozovemo generacije da ne zaborave - dodao je Špirić.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić poručio je da se počionici trebaju pronaći i kazniti kako bi porodice žrtava pronašle mir i spokoj.

Foto: RTRS

Bićemo prokleti ako ovo zlo zaboravimo, a blagosloveni ako pamtimo, prenoseći istinu pokoljenjima što dolaze, istakao je vladika bihaćko-petrovački Sergije.

- Na nama je da biramo pamćenje da iz naših grobova jednom ne bi iznikao korov zaborava, kako budemo pamtili, tako neka nas pamte - naglasio je vladika Sergije.

Zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kod spomen-krsta na petrovačkoj cesti uskoro će biti izgrađen spomen park s kapelom.