latinica  ћирилица
09/08/2020 |  13:05 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

Erkić: Na savremen način mladima predočiti značaj čitanja

Glumac Željko Erkić istakao je potrebu da se mladim generacijama na savremen način predoči značaj pisane riječi i razvije kultura čitanja, što čini kampanju "Čitajmo zajedno", koju je pokrenulo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.
Kampanja "Čitajmo zajedno" - Foto: SRNA
Kampanja "Čitajmo zajedno"Foto: SRNA

Erkić je učestvovao u snimanju video-materijala na kojem je zasnovana ovogodišnja kampanja, kojoj, kako je objasnio, poseban značaj daje to što je usmjerena na promociju pisane riječi domaćih bezvremenskih pisaca Petra Kočića, Ive Andrića, Јovana Dučića i drugih.

Riječ je o šest video-spotova koji upućuju na velika djela i imena srpske književnosti, koji će imati snažan odjek u javnosti.

Video-materijali su rađeni u kratkoj minutaži, jer su prilagođavani za potrebe kampanje, radi brzog i jasnog komuniciranja sa javnošću.

Erkić smatra da ovaj projekat na jednostavan i zanimljiv način kod mladih, ali i svih ostalih ljudi, vraća želju za čitanjem.

- Pogotovo u današnje vrijeme, možda je to ključ da kao narod sačuvamo svoju baštinu i dobijemo odgovore za budućnost - rekao je Erkić Srni.

Osim Erkića, u snimanju video-materijala učestvovali su i glumci Rajko Marčeta i Nikolina Friganović.

Friganovićeva je rekla Srni da joj je velika čast što je dio kampanje "Čitajmo zajedno", te što je na određen način dala doprinos promociji pisane riječi i kulture čitanja.

- Svi mi radnici u kulturi dužni smo da doprinesemo da buduće generacije shvate značaj duhovnog, kulturnog i društvenog razvoja, bez kojeg nijedan narod ne može da opstane - rekla je Friganovićeva.

Ona je napomenula da odgovornost za razvoj kulture čitanja kreće iz kuće, te da je dužnost pojedinca da djecu, koja su budućnost svakog društva, uče da čitaju i da kroz pouke iz knjiga grade bolji i ljepši svijet.

Kampanja "Čitajmo zajedno", čiji su ciljevi razvijanje kulture čitanja, te promocija domaće književnosti i pisaca, ove godine je osmišljena da na nov i savremen način do najšire publike prenese snažne poruke iz književnih djela naših pisaca, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva ističu da ovogodišnjom, četvrtom po redu, kampanjom Ministarstvo poziva najširu publiku na čitanje, popularišući time književnost, posebno značajna imena domaćih pisaca i njihova djela.

- Kampanja je zasnovana na novim, vizuelnim, načinima komunikacije, a to su video-materijali, te posteri, koji upućuju na djela Branka Ćopića, Petra Kočića, Desanke Maksimović, Ive Andrića, Meše Selimovića i Јovana Dučića - naveli su u Ministarstvu.

Ovogodišnja kampanja osnažena je multimedijalno, a građani će se putem video i foto-materijala, bilborda, siti-lajtova i drugih vidova digitalnog oglašavanja prisjetiti velikana srpske književnosti i njihovih kapitalnih djela, te podsjetiti na ljepotu i važnost čitanja.

Spotovi su urađeni angažovanjem domaćih glumačkih, producentskih i režiserskih snaga, a režija je povjerena Marku Šipki.