latinica  ћирилица
09/08/2020 |  16:39 ⇒ 17:48 | Autor: B92

Ferstapen najbrži na Silverstonu

Poslije 52 kruga uzbudljivosti i drame, sjajne vožnje, taktiziranja, Maks Ferstapen iz Red Bula je pobjednik na Silverstonu.

Maks Ferstapen je Red Bulu donio prvu pobjedu na ovoj stazi još od 2012. godine kada je slavio Mark Veber. Holanđanin je tako osvojio Veliku nagradu 70. godišnjice Formule 1, petoj trci ovogodišnjeg prvenstva koja se vozila na stazi Silverston.

Ferstapen je prekinuo niz od četiri trijumfa vozača Mercedesa od početka sezone, a ujedno je došao do devete pobjede u karijeri.

Drugi je bio Luis Hamilton, ispred svog timskog kolege Valterija Botasa, a tako je Britanac izjednačio rekord Mihaela Šumahera po broju pobjeda. Sada obojica imaju po 155.

Ponovo je viđena drama zbog guma bolida, a Mercedes je sa zadnjim pneumaticima konstantno imao probleme. Luis i Valteri su dva puta išli u boks na zamjenu i ostali bez pobjede.

Inače, Red Bul je na legendarnoj pisti potpuno taktički nadmudrio Mercedes budući da je Verstapen imao znatno duži stint u odnosu na dvojac njemačkog tima, čime je napravio ključnu razliku u borbi za pobjedu.

Iza prve trojice su Čarls Leklerk u Ferariju, ispred drugog vozača Red Bula Aleksa Albona i dvojca Rasinga Lensa Strokea i Nike Hilkenberga, koji u timu mijenja Serhija Pereza dok se ne oporavi od virusa korona.

Formula 1 se nastavlja Velikom nagradom Španije narednog vikenda.