latinica  ћирилица
09/08/2020 |  17:35 ⇒ 17:36 | Autor: SRNA

Tramp potpisao uredbe o pomoći

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je uredbe o ekonomskoj pomoći za milione Amerikanaca koji su pogođeni pandemijom virusa korona, istakavši kako je prisiljen na ovaj čin nakon što su propali pregovori u Kongresu.

Ove uredbe odnose se na mjere podrške nezaposlenima, suspenziju poreza na plate i produženje studentskih zajmova.

Neke od ovih mjera vjerovatno će se suočiti sa pravnim akcijama imajući u vidu da Kongres kontroliše federalnu potrošnju, a ne predsjednik.

Tramp je rekao da će ove mjere osigurati do 400 dolara sedmično dodatnih naknada za nezaposlene, odnosno više desetina miliona Amerikanaca koji su ostali bez posla. To je manje od 600 dolara koliko je ta pomoć iznosila do 31. jula, kada je naknada istekla.

On je pojasnio da će države pokriti 25 odsto novih uplata dok je prethodne beneficije u potpunosti finansirala savezna vlada.

Tramp želi da državama preusmjeri novac od prethodno odobrene pomoći za saniranje posljedica katastrofa, navodi Bi-Bi-Si.

Tramp je rekao da će države, koje se već suočavaju sa velikim rupama u budžetu zbog pandemije, odrediti koliko će koristiti iz tog fonda za plaćanje naknade. To znači da bi dodatna uplata mogla iznositi samo 300 dolara sedmično.