latinica  ћирилица
10/08/2020 |  12:01 | Autor: SRNA

U srpskim sredinama na Kosmetu 11 novozaraženih

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je još 11 lica pozitivnih na virus korona, dok je 35 lica izliječeno, rekla je danas u Kosovskoj Mitrovici epidemiolog Desanka Novaković.

Na području opština na sjeveru Kosova od 86 uzoraka ispitanih u posljednja 24 časa šest je pozitivno na kovid 19, dok je u srpskim sredinama južno od Ibra registrovano novih pet slučajeva.

Novakovićeva je na konferenciji za novinare rekla da su u Kosovskoj Mitrovici i Štrpcu registrovana po nova tri slučaja, u Zvečanu dva, Zubinom Potoku, Gračanici i Gnjilanu po jedan.

Izliječeno je 29 pacijenata sa sjevera Kosova, dva pacijenta iz Gnjilana i iz Gračanice jedan.

Novakovićeva je navela da su 403 osobe u izolaciji, od 69 pacijenata na liječenju 66 je u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, tri u Kliničkom centru Niš, te po jedan u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu i u Kliničkom centru u Kragujevcu.

- U srpskim sredinama južno od Ibra u novom talasu epidemije zaraženo je 219 osoba, dok u prvom talasu nije zabilježen nijedan slučaj kovida 19 - dodala je Novakovićeva.

Ministar zdravlja samoproglašenog Kosova Armend Zemaj saopštio je danas da se u skladu sa odlukom privremene Vlade serološki testovi u zdravstvenim ustanova u kosovskom sistemu mogu raditi u 33 laboratorije, a "pi-si-ar" /PCR/ testovi u dvije laboratorije.

Cijena serološkog testa je do 20, a PCR testa do 50 evra.

U Institutu za javno zdravlje u Prištini dnevno se uradi od 400 do 500 testiranja, a područje Kosova i Metohije je, prema podacima Svjetske zdravstvene organzacije, najugroženije u Evropi.