latinica  ћирилица
10/08/2020 |  15:43 ⇒ 15:46 | Autor: TANЈUG

Tursko-srpskom filmu "Potencijalni kandidat" tri nagrade

Film "Potencijalni kandidat", nastao u tursko-srpskoj produkciji, osvojio je tri nagrade na 39. Filmskom festivalu u Istanbulu.
Film "Potencijalni kandidat" (foto:FCS) -
Film "Potencijalni kandidat" (foto:FCS)

Filmu Erčana Kesala pripale su nagrade za najboljeg reditelja, za najbolju montažu i FIPRESCI nagrada Međunarodnog udruženja filmskih kritičara.

"Potencijalni kandidat" je svjetsku premijeru imao krajem januara na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a prikazan je i u programu Filmskog festivala u Šangaju.

U nacionalnoj selekciji Filmskog festivala u Istanbulu takmičilo se 11 dugometražnih filmova.

Scenarista, glavni glumac i reditelj filma je Erčan Kesal, turski pisac, glumac i filmski reditelj, a ostvarenje prati priču Kemala koji želi da postane gradonačelnik.

On priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsjednik partije proglasiti kandidatom. Ali, Kemal tokom večeri odbacuje svoju viziju sebe kao savjesnog i predusretljivog doktora sa visokim idealima i suočava se sa istinom da u svakom čovjeku počivaju nasilje, zavist i slijepa ambicija.

"Potencijalni kandidat" producirale su produkcijske kuće Ay Yapim (Turska), Poyraz Film (Turska), Thalia Production (Srbija) i Living Pictures (Srbija).

Koproducenti iz Srbije su Dušica Novaković, Stefan Orlandić i Dimče Stojanovski, a film je podržao Filmski centar Srbije.