latinica  ћирилица
10/08/2020 |  15:44 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Broćeta: Riješiti pitanje uzurpacije srpske zemlje

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta rekao je Srni da je na srpskoj zemlji u selu Lipa u Unsko-sanskom kantonu napravljen migrantski centar i da od posjete ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića tom kantonu očekuje da će biti pronađena konkretna rješenja za proces širenja migranata i uzurpaciju te srpske zemlje, kao i spriječen njihov prelazak u Livanjski kanton.
Goran Broćeta - Foto: RTRS
Goran BroćetaFoto: RTRS

- Očekujem da će Cikotićeva posjeta konačno biti od nekog značaja i da će imati efekta, da neće biti protokolarna, kao što smo navikli, i da će BiH konačno naći odgovor kada je riječ o rješavanju migrantske krize i jednog od gorućih problema koji danas pritiska BiH, a pogotovo Unsko-sanski kanton i mjesta gdje su Srbi nekada živjeli - istakao je Broćeta.

On je napomenuo da su i ranije upozoravali da se uopšte ne vodi računa o bezbjednosti migrantskih centara i da su "ilegalni migranti slobodniji od domicilnog stanovništva", te da je njihov dolazak unio dodatni strah za malobrojnno srpsko stanovništvo.

- Migrantima je pušteno na volju da se šetaju slobodno kuda oni zamisle, ulaze u srpske posjede, napuštene kuće i provaljuju u njih. Tu traže alternative za prenoćište, iznose stvari. Sve to, ne samo da dodatno usporava povratak srpskog stanovništva u ove opštine, nego unosi strah među postojeće stanovništvo, koje još tu živi i daje im za pravo da ponovo razmišljaju o napuštanju svojih ognjišta - naglasio je Broćeta.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić izjavio je Srni da sutra počinje dvodnevnu posjetu Unsko-sanskom kantonu kako bi na licu mjesta sagledao situaciju u ovom dijelu BiH, koji je bremenit problemima sa migrantima.

Vlasti i stanovnici Unsko-sanskog kantona tvrde da su na udaru migranata i da vlasti na nivou BiH nisu ništa preduzele da bude riješen ovaj problem, te da najveće posljedice migrantske krize trpi upravo ovaj kanton.