latinica  ћирилица
10/08/2020 |  18:05 ⇒ 18:07 | Autor: Nezavisne

Pečat hercega Šćepana za Živojina Rakočevića

Ovogodišnji Pečat hercega Šćepana pripao je Živojinu Rakočeviću, pjesniku, publicisti i nacionalnom pregaocu iz Gračanice, dok je nagrada Ćiriličnik, koja se dodjeljuje najistaknutijim kulturnim institucijama pripala Udruženju književnika Crne Gore.
Živojin Rakočević - Foto: Novosti.rs
Živojin RakočevićFoto: Novosti.rs

Ovo je jednoglasno odlučio Upravni odbor kulturne manifestacije Trg od ćirilice, koji čine arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, protojerej stavrofor Radomir Nikčević, protojerej stavrofor Slobodan Zeković, protojerej Nikola Todorović, Budimir Dubak, Novica Đurić, Radomir Uljarević i Želidrag Nikčević.

U obrazloženju žirija navodi se da ukupna stvaralačka djelatnost Živojina Rakočevića predstavlja plemenit i dragocjen doprinos kulturi, dok njegova lirska umjetnost potresno svjedoči da i u najtežim okolnostima, iako ranjeno, naše srce na Kosovu i Metohiji kuca i obnavlja se.

Udruženje književnika Crne Gore nagradu Ćiriličnik zaslužilo je istrajnom, dostojanstvenom i umjetnički kvalitetnom borbom za očuvanje srpskog jezika i pisma. Tradicionalna visoka priznanja Trga od ćirilice dobitnicima će biti uručena 28. avgusta, na svečanom zatvaranju manifestacije.