latinica  ћирилица
11/08/2020 |  19:40 ⇒ 19:40 | Autor: TANЈUG

Italija: Trećina majki napustila bi posao ako nastava bude onlajn

Ukoliko u novoj školskoj godini nastava bude onlajn, jedna trećina italijanskih majki je spremna ostaviti posao, a čak 65 odsto je izjavilo da onlajn nastava nije kompatibilna sa zaposlenošću žene.
Onlajn nastava - Foto: ilustracija
Onlajn nastavaFoto: ilustracija

Ovo su podaci istrazivanja koje je provela prof. univerziteta “Bikoka“ (Bicoča) iz Milana, Dzulija Pastori, anketirajući sedam hiljada porodica.

Podači pokazuju, prema tumačenju istraživača, da je italijanska porodica tradicionalna i da većina vjeruje “da je posao žene/majke da se bave djecom“, a čak 95 odsto anketiranih je reklo da su u vrijeme pandemije i onlajn nastave upravo majke radile onlajn svoj posao i pomagale djeci.

Za vrijeme karantina majke su dnevno posvećivale djeci u prosjeku četiri sata, praktično su radile dva posla paralelno, svoj i onaj vaspitača, ističe autor istraživanja prof. Pastori.

- Ružna, neefikasna, demotivirajuća, nepodnošljiva, neugodna“ ovim atributima anketirane majke su opisivale onlajn nastavu za svoju djecu đake.

Neke anketirane majke su rekle da rad od kuće i onlajn nastava briše razliku između privatnog i profesionalnog i da ne postoji radno vrijeme, a neke su izjavile da su imale problema da“drže na okupu cijelu porodicu“ ali sve “poput apela za pomoć tvrde da onlajn nastava ne može biti jedina mogućnost“, ističe autor istraživanja.

Roditelji, prije svega majke, su zabrinute i kako će se odvijati naredna školska godina, da li će se u školama moći poštovati distanca i primjenjivati neophodne mjere higijene, ali i da li su školski prostori na odgovarajućem nivou.

Prof. Pastori podsjeća da su strani studenti koji su došli da studiraju u Italiji, u predhodnom isitraživanju, rekli kako su “šokirani da jedna zemlja lijepa kao Italija, ima tako ružne, male, dosadne i prljave škole“.

Nakon karantina, a pred mogućnošću novog talasa zaraze treba imati u vidu činjenicu da su djeca vanredno stanje i onlajn nastavu doživjela loše, da su pokazivali slabu koncentraciju, dosadu i melanholiju, te da su i u tim situacijama u pomoć priskakale majke koje su glumile improvizovane psihologe i pedagoge, upozorava profesor DŽulija Pastori.