latinica  ћирилица
11/08/2020 |  20:59 ⇒ 22:41 | Autor: RTRS

Јi Ping: Dobri rezultati saradnje Srpske i Kine (VIDEO)

Saradnja Kine i Republike Srpske u posljednjim godinama daje plodne rezultate i ona je bazirana na tradicionalnom prijateljstvu dva naroda, poručio je Јi Ping, ambasador Kine u BiH, gostujući na RTRS-u.
Јi Ping - Foto: RTRS
Јi PingFoto: RTRS

- Termoelektrana u Stanarima ostvarila je profitabilnost, pružila čistu energiju Srpskoj i doprinijela tamošnjem ekonomskom i društvenom razvoju o čemu govori podatak da je opština Stanari, po prosječnoj mjesečnoj plati po glavi stanovnika, na prvom mjestu među lokalnim zajednicama u Srpskoj - naglasio je Јi Ping.

On je podsjetio i da je potpisan ugovor o izgradnji hidroelektrane Dabar u saradnji sa kineskom kompanijom.

- Taj projekat će, nakon završetka, učinkovito ublažiti problem nestašice struje u okolini i očekuje se da postane motor lokalnog ekonomskog razvoja. Takođe, projekti autoputa Banjaluka-Prijedor i bolnice u Doboju se realizuju - naglasio je Јi Ping.

On je poručio da je trenutno svima istovjetan i hitan zadatak borba protiv pandemije i oživljavanje ekonomije.

- Kineska strana je spremna da aktivno unapređuje saradnju sa entitetima u BiH i distriktom Brčko s ciljem da doprinosi kako oporavku lokalnog ekonomskog i društvenog razvoja, tako i globalizaciji ekonomije i multilateralizmu - naveo je on.

On je naglasio da pandemija virusa korona ne poznaje granice između naroda.

- Kada je izbila pandemija u Kini, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u kratkom vremenu uputio pismo podrške kineskom predsjedniku Si Đinpingu, dok su profesori i studenti Univerziteta u Banjaluci donirali maske kineskoj strani. To ćemo zauvijek pamtiti - rekao je Јi.

Đi je rekao da je Srpska sve popularnija među kineskim turistima, te da je broj onih koji su posjetili Republiku porastao za 89,3 odsto u odnosu na godinu ranije.

- Iako je pandemija omela posjetu kineskih turista, vjerujem da će BiH ostati važna destinacija za njih. Spremni smo da sarađujemo sa relevantnim institucijama u Srpskoj na povećanju izgleda za povratak kineskih turista - zaključio je je Јi.