latinica  ћирилица
12/08/2020 |  19:04 ⇒ 13/08/2020 | 08:56 | Autor: RTRS

Sve veći broj zaraženih među mlađom populacijom (VIDEO)

Nepovoljna epidemiološka situacija i dalje u Srpskoj. Od 525 osoba koje su testirane na virus korona 94 je pozitivno.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

Potvrđena su i dva smrtna slučaja. U pitanju je jedna muška i jedna ženska osoba iz Banjaluke i Pala, mlađe i starije životne dobi.

Institut za javno zdravstvo Srpske upozorava da je sve veći broj zaraženih među mlađom populacijom čija je klinička slika od srednje do teške. Ne postoji algoritam na osnovu kojeg se može izračunati da li će doći do opadanja broja zaraženih.

Najviše novozaraženih je u Banjaluci, a zatim slijede Doboj, Mrkonjić Grad i Pale.

I dalje je konstantan pritisak na zdravstvene ustanove kada je u pitanju povećanje broja zaraženih. Iz Kriznog štaba kovid bolnice u Bijeljini upozoravaju da većina bolesnika zahtijeva povremenu ili stalnu kiseoničku terapiju.

Ne smiruje se priča o prvoj vakcini protiv virusa korona. Prva količina ruske vakcine protiv virusa biće proizvedena i spremna za upotrebu za dvije sedmice, najavio je ruski ministar zdravlja. Da bi stigla u Srpsku neophodni su dodatni podaci koji se odnose na testiranja koja su vršena i koji sistem kvaliteta ispunjava ta vakcina.

Osim stručnjaka , u vezi sa ruskom vakcinom oglasili su se i političari, naglasivši da je to globalna trka.

U Srpskoj cijena komercijalnih testova na virus korona od danas je 150 maraka, umjesto dosadašnjih 200 i ima ih dovoljno za sve koji žele da se testiraju, pojasnili su u Institutu za javno zdravstvo.