latinica  ћирилица
12/08/2020 |  19:06 ⇒ 13/08/2020 | 08:56 | Autor: RTRS

Elektronske kartice umjesto zdravstvenih knjižica; Prve u upotrebi od 17. avgusta (VIDEO)

Za nabavku zaštitne opreme za borbu protiv virusa korona u Republici koja će biti dovoljna za šest do sedam mjeseci, biće izdvojeno oko 15 miliona maraka, najavio je premijer Srpske Radovan Višković.
Elektronske kartice - Foto: RTRS
Elektronske karticeFoto: RTRS

On je danas uručio prve elektronske kartice za osiguranike Fonda zrdravstvenog osiguranja, koje će zamijeniti dosadašnje zdravstvene knjižice. Vrijednost projekta je oko 26 miliona KM.

Prvu elektronsku karticu u Republici Srpskoj dobila je porodica Vidović iz Kozarske Dubice koja je prije 13 godina donirala organe nastradalog sina, čime su spasili život pet osoba.

- Zahvaljujem se na uručenoj elektronskoj kartici, jer na taj način nije zaboravljena humana misija moje porodice - istakao je Milan Vidović.

Integrisani zdravstveni informacioni sistem, prve će početi da primjenjuju Bolnica Gradiška i domovi zdravlja Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica. Osiguranici s područja ovih opština prvi će u Srpskoj dobiti elektronske kartice umjesto dosadašnjih zdravstvenih knjižica.

- Do kraja ove godine projekat će biti u potpunosti sproveden i elektronsku karticu će imati svi građani u Srpskoj, umjesto zdravstvenih knjižica - naglasio je Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstveno osiguranja Republike Srpske.

Za zdravstveni sistem Srpske, od izuzetnog je značaja uspostavljanje IZIS-a i elektronske kartice za osiguranike jer će time doći do znatnih ušteda, a samo za izdavanje recepata oko 12 miliona KM na godišnjem nivou, istakao je premijer Srpske Radovan Višković.

- Očekujem da do kraja ove godine građani u Republici Srpskoj imaju elektronsku zdravstvenu knjižicu i da zdravstvene ustanove budu povezane ovim sistemom. Drago mi je da smo u poziciji da sprovedemo ovaj projekat. Јedini ćemo od zemalja u okruženju građanima dati besplatne elektronske knjižice - naglasio je Višković.

Uvođenjem elektronske zdravstvene kartice, smanjiće se gužve u FZO ukidanjem ovjere zdravstvenih knjižica. Osim toga, u realnom vremenu će se obezbijediti potpuni uvid u izvršene medicinske usluge, izdate recepte, lijekove i uputnice.