latinica  ћирилица
13/08/2020 |  18:08 ⇒ 14/08/2020 | 08:57 | Autor: RTRS

"Alumina" uspješno posluje bez obzira na pandemiju (FOTO/VIDEO)

Nakon Bijeljine, predsjednik Vlade Republike Srpske posjetio je i pogone kompanije "Alumina" u Zvorniku. Premijer Višković i predsjednik Upravnog odbora "Alumine" Mile Matić obišli su pogon za proizvodnju fino precipitiranih hidrata u koji je uloženo oko 30 miliona maraka, što je jedna od najvažnijih investicija u ovoj fabrici u posljednje tri godine.
Sastanak u Alumini - Foto: RTRS
Sastanak u AluminiFoto: RTRS

Kompanija "Alumina" sa proizvodnjom fino precipitiranih hidrata, od druge polovine 2017. godine zakoračila je na inostrano tržište. Projekat, vrijednosti oko 30 miliona maraka, realizovan je u posljednje tri godine, čime su stvoreni uslovi za godišnju proizvodnju od 60 000 tona.

Foto: RTRS

- Iza nas, a i u nekom buduđem periodu je težak period. Globalna je pandemija virusa korona, svjetska ekonomska kriza ali i pored toga pokazujemo da smo održiv sistem - rekao je Matić.

Fabrika je zahvaljujući domaćoj pameti i znanju, sa tradicionalnog metalurškog prešla na nemetalurški program i zbog toga se danas ovaj kolektiv uspješno nosi sa problemima na globalnom nivou, rekao je predsjednik Vlade.

- Meni je posebno drago, evo i bez obzira na virus, korona ova fabrika uspješno posluje za šest mjeseci 20-te godine posluje sa dobiti. Broj radnika koji je bio prije korone je i sad. Nije bilo otpuštanja, proizvodnja nešto manja od panirane ali dovoljno da fabrika nije u gubitku - istakao je Višković.

Sa Upravom, menadžmentom i predstavnicima Sindikata kompanije, kao i sa stečajnim upravnikom Fabrike glinice "Birač", razgovarano je o tome šta institucije Srpske mogu da urade da bi pomogle ovom kolektivu da se stečaj što prije završi, da bi fabrika bila u redu evropskih i da bi obezbijedila dobro, ne samo zaposlenima, već i cijeloj Srpskoj, a i šire, zaključio je Višković.