latinica  ћирилица
13/08/2020 |  19:22 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

I.Sarajevo: Narušeno partnerstvo SDS-a i PDP-a (VIDEO)

Višedecenijsko partnerstvo SDS-a i PDP-a na sarajevsko-romanijskoj regiji ozbiljno je narušeno nakon što je SDS samoinicijativno predložio svog kandidata za gradonačelnika Istočnog Sarajeva.
SDS i PDP -
SDS i PDP

U PDP-u su razočarani, lider SDS-a ublažava situaciju tvdnjom da Miroslav Lučić nije zvanični kandidat. Na predstojećim lokalnim izborima prvi put od nastanka Grada Istočno Sarajevo, gradonačelnik se bira direktno. SNSD je već istakao kandidaturu Ljubiše Ćosića.

Kandidatura Miroslava Lučića za gradonačelnika Istočnog Sarajeva od strane SDS-a Istočne Ilidže zakomplikovala je odnose sa PDP-om. U toj stranci zatečeni su potezom SDS-a koji kako kažu ugrožava pregovore o zajedničkim kandidatima za gradonačelnika i načelnike šest gradskih opština u Istočnom Sarajevu.

- Neprijatno sam iznenađen jednostranim i nekorektnim izlascima u javnost političkih partnera iz SDS-a kada su u pitanju kandidature za najvažnije funkcije na području Grada Istočno Sarajevo. Ovakvo soliranje sigurno neće doprinijeti ukupnom dogovoru na ovoj regiji - smatra Nenad Vuković zamjenik predsjednika PDP-a i gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Od ranije je poznato da Vuković ima ambiciju da bude kandidat za gradonačelnika ili barem za načelnika opštine Pale. Konkretan odgovor PDP-a na "bačenu rukavicu" SDS-a očekuje se sutra nakon sjednice Predsjedništva te stranke u Istočnom Sarajevu. Mirko Šarović "podgrijao" je sumnje da SDS i PDP neće imati zajedničkog kandidata za gradonačelnika.

- No, za Grad moguće da ne bude dogovor tako da će u toj varijanti PDP i SDS odlučiti da li će zasebno davati kandidati za gradonačelnika ili će eventualno to učiniti samo SDS. Miroslav Lučić još nije zvanično kandidat SDS iako ga je je već predložio opštinski odbor Istočna Ilidža - rekao je Šarović.

SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika Ljubišu Ćosića ne brinu brige političkih protivnika i nemogućnost da postignu dogovor o protivkandidatu već kako da kako kaže promjeni vlast u Istočnom Sarajevu koju više od dvadeset godina drže SDS i PDP.

- Mislim da su se bavili isključivo sami sobom i to ova situacija i pokazuje. Tri dana pred prijavu kandidata nemaju protivkandidata, i to govori prije svega o odnosu prema instituciji, a njihov odnos je bio takav da su Grad i funkcije posmatrali kao plijen - istakao je Ćosić.

Od "sudara" SNSD-ovog i najvjerovatnije SDS-ovog kanadidata za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, ništa manje neće biti interesanti izbori za načelnike u šest gradskih opština , a posebno u Istočnoj Ilidži i Palama.