latinica  ћирилица
13/08/2020 |  19:29 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

"Plava grobnica" postala kupalište, postavljene ležaljke i suncobrani (VIDEO)

Ne smiruju se reagovanja na odluku lanca hotela na grčkom ostrvu Vido, da postavi ležaljke i suncobrane za turiste, na mjestu gdje počinje prilaz Spomen-kosturnici srpskim vojnicima iz Prvog svjetskog rata.
Ostrvo Vido - Foto: RTRS
Ostrvo VidoFoto: RTRS

Na ovom grčkom ostrvu u Јonskom moru, nalazi se Mauzolej posvećen Srbima stradalim u Prvom svjetskom ratu i od tog vremena nije bio korišten u turističke svrhe.

Ležaljke i suncobrani postavljeni su na plaži u neposrednoj blizini mauzoleja, a prema informacijama s kojima raspolažemo, postavljene su odlukom opštinskih vlasti Krfa. Ubrzo je uslijedila protestna nota iz Srbije.

Prošle godine dogodio se sličan incident kad je menadžment jednog restorana postavio plažne rekvizite u blizini spomen kompleksa. Ležaljke su uklonjene dva dana poslije sastanka koji su predstavnici Udruženja građana za zaštitu Vida iz grada Krfa, imali sa tadašnjim gradonačelnikom, Kostasom Nikoluzosom.

Na ostrvu Vido tokom Prvog svjetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su bili smješteni izgladnjeli, bolesni i umorni srpski vojnici. Veliki broj ih nije preživio. Hiljade ovih mučenika sahranjeno je u moru, u dijelu koji nazivamo Plava grobnica, dok na samom ostrvu u mauzoleju, počiva 2.764-oro stradalih poznatih i nepoznatih srpskih junaka.