latinica  ћирилица
14/08/2020 |  07:57 ⇒ 09:29 | Autor: RTS

Vladika Teodosije vraćen sa Јarinja, nisu mu dali da prenese med za manastir

Vladika Raško-prizrenski Teodosije vraćen je sa punkta Јarinje, pošto mu službenici carinske službe samoproglašenog Kosova nisu dozvolili da prenese dvije kante meda za manastir Gračanicu.
Vladika Teodosije (foto:: youtube/Radio Gračanica) -
Vladika Teodosije (foto:: youtube/Radio Gračanica)

Vladika je za RTS izjavio da se prvi put u 20 godina događa da mu nije dozvoljen prelaz, navodeći da je doživio neprijatno ophođenje carinika, te da mu se nadređeni u carinskoj smjeni tokom komuniciranja, unosio na razdaljinu od pola metra bez zaštitne maske.

Nakon zabrane unošenja dvije kante meda, vladika ih je vratio u Rašku, a potom se ponovo uputio ka punktu Јarinje.

- Oba puta sam pretresen uz neprijatno ponašanje pripadnika carine u večerašnjoj smjeni na Јarinju. Nisam to očekivao, u automobile sam bio sam, dolazio sam iz centralne Srbije, putovao za manastir Gračanicu. U gepeku sam nosio dvije kante meda kao poklon za sestrinstvo - naveo je vladika Teodosije.

Dodao je da su ga carinici zaustavili, rekli mu da parkira automobil sa strane i da sačeka da dođe njihov šef smjene.

Šefu smjene vladika je pokušao da objasni da kante meda ne prelaze vrijednost robe dozvoljenu za prenos i da je spreman da plati carinu.

Pošto mu je šef smjene prišao i počeo komunikaciju bez maske i propisane distance, a na vladikino ukazivanje da ne nosi obaveznu masku, okrenuo se i odmahnuo rukom.

- Osim što se nisu pridržavali preventivnih mjera, posebno neprijatno i razočaravajuće je bilo to što sam u njihovom ponašanju osjetio određenu dozu animoziteta prema meni - naveo je vladika koji je nakon takvog odnosa carinika stigao u Kosovsku Mitrovicu.