latinica  ћирилица
14/08/2020 |  08:38 ⇒ 11:29 | Autor: RTRS

Gradski arhitekta: Projekat dvorane zahtjevan, sve ideje kvalitetne (VIDEO)

Gradski arhitekta Banjaluke, Ivan Rašković, govorio je u Јutarnjem programu naše televizije o idejnom rješenju budućeg kongresnog centra u Banjaluci.
Ivan Rašković - gost Јutarnjeg programa - Foto: RTRS
Ivan Rašković - gost Јutarnjeg programaFoto: RTRS

Pobjednik međunarodnog konkursa za idejno rješenje buduće multifunkcionalne dvorane kongresnog centra, u konkurenciji od 110 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta, je arhitektonski tim iz Beograda. Tim čine Miloš Јokić, Nenad Stijović, Nikola Gjorgjievski, Stefan Ilić, konsultant Miodrag Grbić i saradnici Stefan Danilović, Јovana Kovačević, Јelena Zlatanović i Tijana Mačkić.

Rašković kaže da je projekat dvorane zahtjevan, te da broj pristiglih radova, na kojima je radilo ukupno između 500 i 600 arhitekata, svjedoči o njegovom značaju.

Gradski arhitekta ističe da apsolutno stoji iza provonagrađenog rješenja, ali i da su svi pristigli projekti podjednako dobri i da izbor bilo kojeg od njih ne bi predstavljao grešku. Riječ je, kako navodi, o veoma kvalitetnim idejnim rješenjima koji su dobili pohvale konkursne komisije.

Rašković naglašava da je izgradnja multifunkcionalne dvorane kongresnog centra dio projekta razvoja grada.

- To je novi dio Banjaluke koji ide u Vrbasko polje, u sjeveroistočnom, odnosno sjevernom pravcu i potpuno je priridno, u smislu tipologije, da se grad tako razvija. Time se održava njegov identitet zelenog grada, jer se gradi u sistemu otvorene izgradnje. Dakle, u slobodnom parkovskom prostoru niču objekti koji nisu uzidani jedan uz drugi. Naravno, savremenost traži svoje, ali uvijek treba da se referišemo i na to kako izgleda centar grada - rekao je Rašković.

Pogledajte kako će izgledati buduća dvorana: