latinica  ћирилица
14/08/2020 |  09:03 ⇒ 14:22 | Autor: sputniknews.com

Manastir Dečani ponovo na udaru (VIDEO)

Manastir Dečani ponovo je na udaru - lokalne vlasti, uz podršku nadležnih u Prištini, počele su intenzivne radove na izgradnji magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira, iako je to zabranjeno zakonom. Time su Albanci sa KiM pokazali koliko je ugrožena srpska baština u ovoj srpskoj pokrajini.
Manastir Visoki Dečani - Foto: SRNA
Manastir Visoki DečaniFoto: SRNA

- Do sada je bilo više pokušaja da se naruši integritet zaštićene zone nezakonitim aktivnostima, ali sada je bez ikakvog skrivanja pokrenuta intenzivna aktivnost koja za cilj ima da praktično završi gradnju puta i tako dugoročno ugrozi manastir Visoki Dečani. Unutar zaštićene zone trenutno aktivno rade teške mašine, postojeća podzida se uklanja i gradi nova, a put znatno proširuje. Teretni kamioni građevinske firme Ljika aktivno dovoze krupni šljunak, koji bageri raspoređuju po putu, a valjak poravnava. Put se proširuje za još par metara od dosadašnje širine, u rangu magistralnog puta prve kategorije. Postavljaju se široke cijevi za drenažu na nekoliko mjesta - saopštavaju iz Eparhije raško-prizrenske.

Kako dodaju, zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila svakodnevno, već su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. vijeka i manastirskim objektima.

- O ovim radovima nije obaviještena ni Komisija za zaštićene zone, ni međunarodni predstavnici, kao ni manastir Visoki Dečani - navode iz Eparhije.

Eparhija Raško-prizrenska i manastir Visoki Dečani, u čijoj se zoni ovaj magistralni put gradi, najoštrije je osudila "otvoreno i bezočno kršenje zakona na štetu jednog od najznačajnijih UNESKO spomenika na ovom dijelu Balkana".

- Ovakvo ponašanje kosovskih institucija jasno pokazuje ne samo nespremnost institucija u Prištini da zaštite ovaj značajni manastir i spomenik svjetske kulturne baštine, već otvoreno kršenje postojećih kosovskih zakona na štetu ugrožavanja prirodne okoline oko manastira, što će imati nesagledive posljedice - kažu u Eparhiji.

Podsjećaju da ovo nije jedini slučaj kršenja zakona i sudskih odluka na Kosmetu na štetu manastira Dečani jer opštinske vlasti već više od četiri godine odbijaju da izvrše odluku Ustavnog suda u Prištini kojom se garantuju imovinska prava manastira.

- Ovakvo otvoreno neprijateljsko ponašanje i uništavanje prirodne okoline oko manastira od strane kosovskih institucija, predstavlja nesumnjiv pokazatelj krajnje ugroženosti srpske verske i kulturne baštine na ovom prostoru. Eparhija i manastir podsjećaju da je stav međunarodnih institucija i Saveta za implementaciju zona da se završi ranije započeta zaobilaznica oko zaštićene zone i time izbjegne šteta koja se trenutno pravi - navode iz Eparhije.

Dodaje se da će Eparhija o svemu još jednom obavijestiti sve međunarodne predstavnike u Prištini i inostranstvu sa zahtjevom da se sa radovima hitno prestane, da se načinjena šteta popravi vraćanjem puta na prvobitnu širinu i manastir zaštiti od daljeg agresivnog ponašanja vlasti samoproglašenog Kosova.

Iz Eparhije apeluju na sve nadležne da se ove nezakonite aktivnosti smjesta obustave i spriječi uništavanje jedinstvenog prirodnog ambijenta oko manastira.