latinica  ћирилица
14/08/2020 |  11:48 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Alarmantno u srpskom selu Donji Tiškovac, migranti provaljuju u kuće

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Milorad Gligić rekao je Srni da je u srpskom povratničkom selu Donji Tiškovac situacija alarmanta zbog migranata, koji su do sada provalili u desetak kuća, a policija tvrdi da nema dovoljno ljudstva kako bi zaštitila imovinu povratnika.
Milorad Gligić, načelnik Bosanskog Grahova - Foto: nezavisne novine
Milorad Gligić, načelnik Bosanskog GrahovaFoto: nezavisne novine

On kaže da kroz ovo selo, koje se nalazi na samoj granici Hrvatske i BiH, svakodnevno prolaze migranti u tranzitu, te da je do sada provaljeno u desetak kuća.

- Obavijestili smo policiju da je potrebno čuvati imovinu naših povratnika i na prvom mjestu brinuti za njihovu bezbjednost i život - naveo je Gligić i dodao da im je u policiji rečeno da nemaju dovoljno ljudi na raspolaganju da bi riješili taj zahtjev.

Mirko Bucalo, koji je rodom iz Donjih Tiškovaca, rekao je Srni da u ovom selu migranti lokalnom stanovništvu prave "pakao od života".

- Obijaju, provaljuju, pale kuće i nasrću na ljude. Na meti se našla i moja kuća u koju su provalili i u njoj boravili - kaže Bucalo, koji tokom ljeta dođe u ovo selo iz Srbije.

On je naveo da se migranti uglavnom kreću u grupama od 20 do 30 ljudi.

- Lokalna vlast kaže da je nemoćna, ali jednu stvar mogu da urade, a to je da zaštite lokalno stanovništvo. Migranti prolaze putem koji je nelegalan za prelazak jer direktno ulaze iz jedne u drugu državu, što je kažnjivo - objašnjava Bucalo.

Osim problema sa migrantima, malobrojni srpski povratnici u selo Donji Tiškovac muku muče i sa putem koji je u lošem stanju, a nemaju ni električnu energiju, niti mobilnu mrežu.

Iako malobrojni, povratnici u srpsko selo Donji Tiškovac sa ponosom pričaju kako iz njihovog sela vode porijeklo košarkaš Marko Јarić, teniserka Ana Ivanović i fudbaler Zdravko Borovnica.

Donji Tiškovac udaljen je 17 kilometara od Bosanskog Grahova. Devetogodišnji Dragan Vladušić jedino je dijete koje živi u ovom selu.