latinica  ћирилица
14/08/2020 |  13:02 | Autor: dnevni avaz

Abdić ostaje u pritvoru još dva mjeseca

Kantonalni sud u Bihaću produžio je pritvor Fikretu Abdiću, načelniku opštine Velika Kladuša.

Rješenjem suda pritvor je produžen za još dva mjeseca.

Ova odluka donesena je bez održavanja ročišta, nakon što je Vrhovni sud FBiH odbacio prijedlog Abdićeve odbrane o izuzeću pomenutog suda zbog navodne političke pristrasnosti.

U obrazloženju odluke navodi se da Tužilaštvo nije dostavilo Sudu BiH dopunu prijedloga za produženje pritvora, ni nove dokaze, niti je odbrana osumnjičenog dostavila nove prigovore i dokaze kojima bi osporavala prijedlog Tužilaštva za produženje mjere pritvora.

Nakon hapšenja u Velikoj Kladuši, polovinom juna ove godine, Abdić i njegov zamjenik Sulejman Silić, proveli su mjesec dana u pritvoru, nakon čega je Silić, uz određene mjere zabrane, pušten na slobodu.

Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Abdića po nalogu Tužilaštva USK, zbog sumnje za krivična djela korupcije i zloupotrebe službenog položaja, te povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Pored Abdića, uhapšeno je i šest njegovih bliskih saradnika, zaposlenih u lokalnoj administraciji. Nakon iskaza u policiji i Tužilaštvu USK, Abdić i Silić zadržani su u pritvoru, dok su ostali uhapšeni pristali na saradnju sa istražnim organima i pušteni na slobodu.