latinica  ћирилица
14/08/2020 |  14:44 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

Lučić: Imovina SPC još nije vraćena

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić rekao je u intervjuu Srni da do sada u BiH, nažalost, nije ništa urađeno da Srpskoj pravoslavnoj crkvi bude vraćena njena imovina, posebno u Sarajevu.
Miloš Lučić - Foto: SRNA
Miloš LučićFoto: SRNA

- SPC je 2008. godine potpisala sporazum sa BiH i do danas apsolutno ništa nije učinjeno na njegovom sprovođenju. Nije čak formirana ni komisija za sprovođenje sporazuma - istakao je Lučić.

On je dodao da je o ovom problemu razgovorao sa Njegovim preosveštenstvom mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i da uskoro očekuje od mitropolita da dostavi prijedlog članova komisije u ime SPC-a, te da se konačno pokrenu stvari sa mrtve tačke.

- To je bolno pitanje. Neshvatljivo je da se stvari ne pomjeraju sa mrtve tačke - rekao je Lučić.

Lučić je istakao da se čini da nema volje da se ovo pitanje pokrene s mrtve tačke i da se bošnjačka strana samo deklarativno zalaže za rješavanje ovog problema, dok u stvarnosti ne čini ništa da se to riješi.

Lučić je dodao da njegovi prethodnici koji su vodili ovo ministarstvo nisu pokazali političku volju da se sporazum realizuje.

Imovina Srba u FBiH se skrnavi, to mora biti zaustavljeno

Navodeći da ni nakon četvrt vijeka tenzije u BiH nisu splasnule, Lučić je istakao da se skrnavi imovina Srba, te pravoslavna groblja i crkve u FBiH, naglasivši da institucije moraju obezbijediti da se ovi i slični napadi zaustave.

On je apelovao na sve nivoe vlasti u FBiH da ovaj slučaj pljačkanja i skrnavljenja crkve u Blažuju bude rasvijetljen jer počinioci ovog sramnog napada još nisu pronađeni.

- U posljednje vrijeme svjedoci smo porasta napada na vjerske objekte i uglavnom se ti incidenti dešavaju u FBiH, skrnave se pravoslavne crkve i imovina Srba. Posljednji takav primjer je crkva u Blažuju koja je opljačkana i oskrnavljena. Ukradeni su vrijedni crkveni predmeti, razvaljena vrata, a pronađeni su čak i tragovi krvi. Crkva nije imala video-nadzor iako su sveštenici to godinama tražili. Tek nakon posljednjeg napada i medijske pažnje lokalne vlasti su pokazale interes da se to riješi - rekao je je Lučić.

Ističući da je ovo već ko zna koji po redu napad na ovu crkvu, on je najoštrije osudio taj napad i na sve druge napade na vjerske objekte jer se time šalje poruka da nisu dobrodošli na svojim vjekovnim ognjištima, da napadi na njih ostaju nekažnjeni i da im tamo nema mjesta.

- Napad na crkvu u Blažuju je napad na preostale Srbe koji žive u FBiH, napad na njihov identitet, tradiciju i duhovnost - konstatovao je Lučić.

Izbjeglice još čekaju rješenja

Rješavanje pitanja izbjeglih i raseljenih lica, istakao je Lučić, jedno je od "gorućih pitanja" na koje je fokusiran kako bi im bili obezbijeđeni normalni uslovi za život.

- To, prije svega, znači da im se obezbijedi krov nad glavom. Iako je prošlo 25 godina od rata, mi i dalje imamo veliki broj lica koja nisu riješila svoj status i uglavnom se radi o socijalno najugroženijim kategorijama - napomenuo je Lučić.

Izgrađeno pola od 3.200 stambenih jedinica

U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica, Lučić kaže da je planirana izgradnja 3.200 stambenih jedinica i da ih je do sada već pola izgrađeno.

- Program se završava 2022. godine, a sredstva za ovaj program obezbijedila je EU koja je najveći donator, Vlada SAD kao drugi najveći donator i druge zemlje. Prisustvovao sam u Banjaluci i Prnjavoru svečanoj dodjeli ključeva za 62 porodice kojima je riješeno stambeno pitanje u okvoru ovog programa. Riječ je o modelu socijalnog zbrinjavanja jer stanovi ostaju u vlasništvu lokalnih zajednica.

U okviru projekta "CEB dva" koji se provodi u 45 gradova BiH planirano je zatvaranje svih kolektivnih centara i alternativnog smještaja i izgradnja 2.611 stambenih jedinica. Sredstva su osigurana iz kredita Razvojne banke Savjeta Evrope, a rok za završetak ovog projekta je 2022. godina - precizirao je Lučić.

On je podsjetio da je nedavno u Kozarskoj Dubici posjetio lokaciju gdje se gradi zgrada za izbjegla lica i dodao da će ona uskoro biti useljena.

- Posjetio sam i lokaciju u Istočnom Novom Sarajevu gdje je predviđena izgradnja zgrade u okviru projekta "CEB dva". Bio sam i u povratničkim naseljima Ulice i Branjevo u Zvorniku gdje sam razgovorao sa povratnicima i pokušao pronaći načine kako riješiti njihove goruće probleme - istakao je Lučić.

On je rekao da je posjetio u opštini Ugljevik izbjeglička naselja Ravno polje, kao i Sjever gdje je posebno teška situacija jer u dva stambena objekta žive 23 osobe uglavnom starije životne dobi.

Lučić je rekao da su mu se korisnici tog objekta žalili da im je dotrajala fasada i stolarija, te istakao da će u narednom periodu taj njihov problem biti riješen.

- U povratničkom naselju Ravno polje živi 60-tak lica, uglavnom izbjeglice, iz Sarajeva, Kladnja i Olova. Rekli su mi da im je najpotrebniji asfaltni put i to ću vrlo brzo riješiti - najavio je Lučić.

On je najavio da će uskoro biti održana i prva sjednica Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH koja će kroz sredstva kojima bude raspolagala obezbijediti sprovođenje projekata za elektrifikaciju, komunalnu i socijalnu infrastrukturu za ovu populaciju.