latinica  ћирилица
14/08/2020 |  15:03 ⇒ 15:15 | Autor: SRNA

U bijeljinsku bolnicu stiglo još devet respiratora

U bijeljinsku Bolnicu "Sveti vračevi" danas je stiglo devet raspiratora koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske, čime je ukupan broj ovih medicinskih aparata neophodnih u borbi protiv virusa korona povećan na 29, rekao je danas vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Zlatko Maksimović.
Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina (foto:jzusvetivračevi) -
Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina (foto:jzusvetivračevi)

On je naveo da se Kovid bolnica, koja trenutno ima 40 do 50 mjesta, zahvaljujući sredstvima Vlade Srpske, Grada Bijeljine i Crvenog krsta, proširuje za još pedesetak mjesta i priprema "za najgoru situaciju koja se može očekivati u oktobru i novembru".

- U Kovid bolnici trenutno se nalazi 27 pacijenata od kojih su dva na respiratoru, a još dva imaju izuzetno tešku kliničku sliku. Većina hospitalizovanih je na kiseoniku, dok su u proteklih nekoliko dana dvije osobe skinute sa respitarora - rekao je Maksimović na konferenciji za novinare u Bijeljini.

On kaže da zabrinjava podatak da je i dalje visok procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih, odnosno 15 odsto od broja testiranih, te da je u dogovoru sa direktorom Doma zdravlja Bijeljina donio oduku o povećanju broja testiranja.

Maksimović je istakao da bijeljinska bonica ima dovoljno testova na virus korona, te da je osposobljena da izda rezultate u roku od 24 sata.

Povodom mjesec dana od kada je postavljen za vršioca dužnosti direktora bolnice, Maksimović podsjeća da je na ovu funkciju došao kada je Bijeljina bila najveće žarište virusa korona, kada je sa radom stala Mikrobiologija i kada u gradu nije bilo epidemiologa.

On navodi da je angažovao ljekara iz Beograda koji je prvi u regionu uveo metodu pi-si-ar testiranja u realnom vremenu, kao i epidemiologa iz Instituta za javno zdravstvo, te ljekara iz Zvornika čime je pokrenut rad Mikrobilogije.

Maksimović kaže da je intenzivirana saradnja sa Univerzitetsko-kliničkim centrom Banjaluka, kao i sa ljekarima iz Beograda.

On je rekao da je po dolasku na funkciju zatekao dug bolnice od 28.599.231 KM, od čega je najveći prema dobavljačima.