latinica  ћирилица
14/08/2020 |  17:58 | Autor: Agencije

UN: U Bejrutu poginulio 178 osoba, nestalo 30

U velikoj eksploziji u lučkom skladištu u Bejrutu poginulo je 178 osoba, dok se još traga za 30 osoba, navedeno je u novom izvještaju Ujedinjenih nacija.

Agencija za humanitarne poslove UN navela je da je eksplozija oštetila više od 20 klinika u dijelovima Bejruta koji su najteže pogođeni.

Preliminarna procjena u krugu od 15 kilometara od mjesta eksplozije otkrila je da je od 55 medicinskih ustanova samo polovina u potpunosti operativna, a oko 40 odsto njih je ozbiljno oštećeno, navodi se u izvještaju.

Јoš nije poznato šta je izazvalo požar 4. avgusta koji je prouzrokovao eksploziju skoro 3.000 tona amonijum-nitrata u bejrutskoj luci. Poznato je da su bezbjednosni zvaničnici proteklih šest godina čuvali opasne hemikalije u ovom skladištu, uprkos brojnim upozorenjima na opasnost. To je bio i povod zas masovne proteste građana, ali i pad libanske vlade.

UN u svom izvjaštaju navodi da je u Bejrutu oštećeno oko 120 škola koje je pohađalo 50.000 učenika. Oštećeno je i više od 170.000 stanova.

Eksplozija se dogodila usred velike finansijske i ekonomske krize koja je zahvatila Liban, a brojni svjetski lideri su obećali pomoć libanskom stanovništvu, uz naglasak da žele vidjeti promjene i reforme u državi.

Luka Bejrut trenutno radi s kapacitetom od 30 odsto, a luka Tripoli na sjeveru zemlje u kapacitetu od 70 odsto, što  omogućava nesmetan promet hrane i robe. Iz Svjetskog programa za hranu stanovništvu Bejruta osigurano je tromjesečno snabdijevanje brašnom i žitaricama.

Međutim, UN je zabrinut zbog povećanja broja inficiranih virusom korona u Libanu, naročito nepoštovanjem mjera fizičke distance tokom masovnih protesta, ali i volonterskih akcija pružanja pomoći ugroženom stanovništvu.