latinica  ћирилица
21/08/2020 |  15:50 ⇒ 17:28 | Autor: SRNA

Cvijanović: Budžet Srpske likvidan (FOTO/VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je budžet Srpske likvidan i redovno izvršava svoje obaveze, te da nema promjene prioriteta ni kad je riječ o zacrtanim infrastrukturnim projekatima, među kojima su izgradnja auto-puta i hidroelektrane Buk Bijela, koje se rade u aranžmanu sa Srbijom.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Nakon sastanka Glavnog koordinacionog tima, Cvijanović je naglasila da Republika Srpska priprema budžet za narednu godinu.

Prema njenim riječima, pandemija virusa korona privredu u Srpskoj dovela je u tešku situaciji i posljedice će se dugo osjećati.

Ona kaže da je prisutna briga i o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

- Kad je riječ o epidemiološkoj situaciji, stanje nije dobro, ali naš zdravstveni sektor je dobro opremljen i može da se uhvati u koštac sa ovim što se dešava - rekla je Cvijanović i zahvalila zdravstvenim radnicima na kojima je najveći teret.

Sastanak Glavnog koordinacionog tima, Foto: SRNA

Ona je pozvala građane da se pridržavaju propisanih mjera.

- Kada je riječ o pomoći privredi, Vlada Srpske je pribjegavala određenim mjerama. Vlada vodi računa o korisnicima budžeta i poznato je da su uplaćeni porezi, doprinosi i minimalna plata realnom sektoru. Nastavljena je praksa pomaganja najugroženjim sektorima gdje se ne može očekivati brzi oporavak - navela je Cvijanović.

Ona je podsjetila da se neće ići na smanjivanje plata u javnom sektoru, jer je potrebno očuvati nivo potrošnje.

- Naše opredjeljenje jeste da očuvamo postojeći nivo plata, a da različitim intervencijama i posredstvova fondova pomognemo očuvanju lokalnih zajednica i privrede. Ono što će se dešavati u Srpskoj biće kao i u ostalim zemljama - rekla je Cvijanović.

Govoreći o 250 miliona evra koji se očekuju od EU za saniranje posljedica epidemije virusa korona, Cvijanović je navela da je plasirana netačna teza da proces čeka zbog Republike Srpske.

- Očekujemo od EU da se vratimo onoj temi i da sredstva budu operativna do kraja godine - poručila je Cvijanović.

Prema njenim riječima, dugo se o navedenim sredstvima čekalo na mišljenje iz Federacije BiH.

- Vodili smo razgovore i sa određenim međunarodnim finansijskim institucijama, kao što su Svjetska banka i Međunarodni monetrani fond. I tu očekujemo da stvari koje su definisane prije nekoliko mjeseci budu realizovane - rekla je Cvijanović.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović.