latinica  ћирилица
24/08/2020 |  08:48 | Autor: SRNA

Za rješavanje migrantske krize uloženo 58 miliona evra

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije Peter van der Overart izjavio je da je za rješavanje migrantske krize u BiH, koja ne jenjava od 2018. godine, uloženo oko 58 miliona evra, a da se najviše toga novca slilo od Evropske unije.
Migranti  (foto:banjaluka.net) -
Migranti (foto:banjaluka.net)

- Odgovor na krizu bio je usporen složenošću političkog sistema u BiH i teških političkih momenata u kojima se kriza desila - rekao je Van der Overart, koji očekuje da će se sa dolaskom hladnih dana smanjiti priliv migranata.

On je naglasio da je BiH potrebno više smještajnih kapaciteta, što nije samo u interesu migranata koji spavaju vani, nego i za lokalno stanovništvo koje ispašta zbog tih migranata.

- Ako vlasti donesu odluku da se otvore dodatni kapaciteti, a to će posebno biti važno u periodu jeseni i zime, spremni smo da uspostavimo smještaj i sve što je neophodno - istakao je Van der Overart za "Glas Srpske“.

Prema njegovim riječima, u prihvatnim centrima se trenutno nalazi 5.659 osoba, dok ostali spavaju na ulicama ili napuštenim zgradama, većinom u Unsko-sanskom kantonu.

- Glavni razlog za njihov boravak na ulicama je činjenica da su kapaciteti centara puni i da vlasti u USK ne dozvoljavaju da se centri koje imamo koriste u punim kapacitetima. Na primjer, prihvatni centar `Bira` ima kapacitet 1.500 kreveta, ali prema odluci vlasti USK trenutno je tamo smješteno oko 700 ljudi - napomenuo je Van der Overart.

On je naveo da je u prošloj sedmici u BiH ušlo 299 migranata, te da će se, s obzirom na povoljne vremenske uslove i na ublažavanje mjera od virusa korona, broj vjerovatno povećavati.

- Ali, taj broj je još dosta manji u odnosu na lani. Iako imamo veliki broj dolazaka, migranti se u BiH ne zadržavaju dugo i imamo veliki tranzit kroz prihvatne centre. Јoš jedna indikacija za ovaj tranzitni fenomen je i činjenica da u zemlji nikada nismo imali više od 7.000 do 7.500 migranata - rekao je Van der Overart.