latinica  ћирилица
27/08/2020 |  19:35 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Predsjedništvo BiH: Vratiti migrante u njihove zemlje (VIDEO)

Predsjedništvo BiH zadužilo je danas Savjet ministara da napravi sporazume sa zemljama iz kojih u BiH stiže najviše migranata, rekao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Cilj je spriječiti ulazak i smanjiti prisustvo ilegalnih migranata.
Sarajevo - Predsjedništvo BiH - sjednica - Foto: SRNA
Sarajevo - Predsjedništvo BiH - sjednicaFoto: SRNA

Dodik je najavio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa zbog najavljenog potpisivanja memoranduma između CIK-a i američke Agencije za izborne procese jer, kaže Dodik, to zadire u suverenitet izbornog procesa u BiH.

U Predsjedništvu BiH saglasni su da je primarni cilj zaustaviti ulazak ilegalnih migranata. Savjet ministara treba da pripremi sporazume sa zemljama iz kojih u BiH dolazi najviše migranata, poput Maroka i Pakistana, poručuje srpski član Predsjedništva. Potrebno je, kaže, dodatno pojačati kapacitete Granične policije.

- Naložili smo Savjetu ministara da iz sredstava rezerve odvoji pet miliona KM za programe upravljanja migrantskom krizom. Ideja koju treba podržati jeste da se migrantima koji se nalaze u BiH onemogući ulazak u naseljena mjesta i gradove, urbane sredine, te da se na udaljenim prostorima naprave posebni centri gdje bi oni bili smješteni - naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da Oružane snage neće biti angažovane u migrantskoj krizi i da je potreban zajednički rad bezbjednosnih agencija BiH i Srbije.

Kaže da je opseg nadležnosti Granične policije granična linija koja je širine 100 metara, a da je izvan toga nadležnost entitetskih policijskih snaga.

- Treba reći da se sada, imajući u vidu ovaj značajan problem, moraju angažovati i druge agencije i policijske snage u skladu sa njihovim nadležnostima da se to pitanje riješi. Ostaje pitanje finansiranja, pošto svi oni imaju svoje budžete za redovno djelovanje, a ovo je vanredno djelovanje i zato treba pronaći sredstva da se to finansira - navodi Dodik.

Srpski član Predsjedništva najavio je da će pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog entitetskog interesa u vezi sa potpisivanjem memoranduma između Centralne izborne komisije BiH i američke agencije za izborne procese jer to, kaže Dodik, zadire u suverenitet izbornog procesa u BiH.

- Tim memorandumom omogućava se ovoj američkoj agenciji da se u BiH bave pitanjima biračkih spiskova, te mnogim drugim pitanjima sa čim ja nisam saglasan, jer je to pitanje koje zadire u suverenitet izbornog procesa i omogućava da stranci ulaze u taj proces i da ga kontrolišu, imajući u vidu da je predviđeno niz tačaka u kojima se oni angažuju - naglašava Dodik.

On je rekao da se američkoj agenciji želi omogućiti da se bavi sajber bezbjednosti izbornog procesa, finansiranjem političkih partija, biračkim spiskovima i da je to nemoguće prihvatiti. Dodik je poručio da će zatražiti od političkih partija u Narodnoj skupštini Republike Srpske da dostave svoje mišljenje i ukoliko dobije podršku pokrenuće vitalni entitetski interes u roku od 72 časa.