latinica  ћирилица
29/08/2020 |  19:10 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Dodik: U Srpskoj neće biti stacionirani migranti, bez obzira na želje iz FBiH (VIDEO)

Oko 500 migranata i danas se nalazi na međuentitetskoj liniji između Bosanske Otoke i Novog Grada. Policija Unsko-sanskog kantona nastavlja sa dovoženjem novih migranata na liniju razgraničenja.
Migranti -
Migranti

Iz Srpske jasna poruka -policija neće dozvoliti njihovo stacioniranje na teritoriji Republike Srpske.

U Bihaću održan protest zbog migrantske krize, sa kojeg je ponovo upućen zahtjev da nadležni sa svih nivoa vlasti konačno počnu rješavati ovaj problem.

Na putu od Novog Grada do Bosanske Otoke na međuentitetskoj granici već nekoliko dana je stotinak migranata. Tu ih je dovela policija USK-a. Oni koji uspiju doći do Bihaća, ubrzo budu vraćeni na tzv. ničiju zemlju. Kažu, kantonalna policija ih tuče.

- Tuku nas štapovima. Snažno nas udaraju. Ima mnogo povrijeđenih, onih koje je policija pretukla. Igraju se sa nama kao sa fudbalskom loptom. Ovdje – mi nismo ljudi - rekao je Abid Ali iz Pakistana.

- Imam sedamnaest godina i strah me je. Život ovdje je veoma težak - izjavio je Abdul Halid iz Maroka.

Lokalne vlasti u Novom Gradu su upozoravale na ovakav scenario. Kažu, policija USK svojim vozilima i autobusima dovozi migrante na međuentitetsku granicu na kojoj su potpuno bez kontrole.

- Tu već nekoliko dana imamo broj od 500 – 600 migranata. Naravno oni nisu pod nikakvom kontrolom. Kreću se po okolnim baštama, njivama, ne zna se čime se hrane i naravno da je to ozbiljna opasnost za građane Novog Grada - istakao je načelnik Novog Grada Miroslav Drljača.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upoznat je sa ovom situacijom - kaže bez obzira na želje iz Federacije u Republici Srpskoj neće biti stacionirani migranti.

- Mislim da se ništa neće dobiti što se vraćaju migranti iz Unsko-sanskog kantona prema Republici Srpskoj jer je činjenica, da čim izađu iz autobusa, vraćaju se u ovaj kanton. Oni ne žele da ostanu ovdje, a to što neke političke partije iz FBiH žele da koncentrišu migrante, drugo je pitanje - naglasio je Dodik.

Ulazak prema Evropi je najlakši kroz Unsko-sanski kanton, a naš zadatak je bio da spriječimo migrante da vrše torturu nad ljudima u Srpskoj što smo ispunili, kaže Dodik. Predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je problem migranata zapušten i da BiH nije iskazala potrebu da radikalno riješi taj problem.

- Ne treba izmišljati toplu vodu i da se trebalo samo ugledati na neke zemlje koje su to efikasno rješavale, kao na primjer Mađarska, koja je kao članica EU, i uz protivljenje EU, to riješila na radikalan način uz podršku svojih građana - pojasnio je Čubrilović.

U strukuri migranata najviše je onih iz Pakistana, ima ih čak i iz Maroka. Јedan od zaključaka sa posljedne sjednice Predsjedništva je da Savjet ministara sa svim zemljama potpiše sporazum o readmisiji, odnosno povratku migranata u matične zemlje.

- Ova zemlja ima neke vjerske ugovore, ali nikada nije sa BiH imala ugovor o readmisiji, kao ni Maroko - kaže Dodik.

- Јako sam zadovoljan činjenicom da je sastanak Predsjedništva BiH sa ministrom bezbjednosti prošao na taj način da su usaglašeni stavovi i da postoje jedinstveni zaključci - dodao je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Dok se stavovi unutar BiH ne usaglase – migranti postaju sve ozbiljniji bezbjednosni problem, čemu svjedoče sve češće tuče i incidenti. Najnoviji se odigrao sinoć u Tuzli, pri čemu su korišteni noževi i letve, a nekoliko migranata je povrijeđeno.