latinica  ћирилица
10/09/2020 |  17:44 | Autor: SRNA

Slovenija: Policija pojačano kontroliše granicu

Slovenačka policija od danas pojačano nadzire granicu zbog sve većeg broja ilegalnih ulazaka migranata iz Hrvatske, saopšteno je iz MUP-a Slovenije.

Akcija pooštrene kontrole zelene granice trajaće do 18. septembra na području policijskih uprava Ljubljana, Novo Mesto, Koper, Murska Sobota, Celje i Maribor sa ciljem otkrivanja ilegalnih prelaza i privođenja osumnjičenih.

U pojačanom nadzoru granice, uz redovnu policiju i policiju na konjima, učestvuju i pripadnici vojske, te dronovi i helikopteri.

Iz MUP-a Slovenije navode da je za osam mjeseci ove godine zabilježeno više od 10.000 ilegalnih ulazaka, najviše na području Ljubljane, Novog Mesta i Kopra, a glavni cilj migranata je Italija.

Od početka septembra slovenački policajci smiju da koriste u posebnim uslovima i električni paralizator, pri čemu se uključuje kamera koja snima situaciju, a za rukovanje njime obučeno je oko 250 policajaca.

Na osnovu sporazuma o readmisiji, Italija je ove godine Sloveniji vratila 682 osobe koje su u tu zemlju ušle nezakonito.

Zbog tehničkih detalja još nije došlo do obnove rada mješovitih slovenačko-italijanskih policijskih patrola na granici za koje je zainteresovana Italija.

Zajedničke patrole prekinute su u prvom talas epidemije kada se virus korona iz Italije širio u Sloveniju, a prošlog mjeseca su se za obnovu takve saradnje potpisom pod nacrt sporazuma zauzeli ministri unutrašnjih poslova Aleš Hojs i Luciana Lamorgese.

Slovenačka Vlada je za ovu jesen najavila promjenu zakona o strancima koji bi odvraćao potencijalne ilegalne migrante i zaoštrio uslove za dobijanje azila.

Ideće sedmice biće održan sastanak šefova diplomatija Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije, na kojem će, prema nekim najavama, biti riječi o pandemiji virusa korona, ilegalnim migracijama i evropskoj politici azila.