latinica  ћирилица
10/09/2020 |  19:06 ⇒ 19:13 | Autor: RTRS

Bodove za OI u Tokiju juri 30-ak biciklista iz cijele Evrope (FOTO)

Poslije Biciklističke trke Beograd – Banjaluka, bliži nam se još jedan izuzetan događaj, koji će nam prirediti najbolji biciklisti iz regiona ali i iz Evrope.
Bodovi za Olimpijske igre u Tokiju (foto: Milan Bojić) -
Bodovi za Olimpijske igre u Tokiju (foto: Milan Bojić)

Naime, od 17. do 20. septembra, Banjaluka će biti domaćin 10. Gran pri takmičenja u brdskom biciklizmu, koji se boduje za Olimpijske igre u Tokiju naredne godine.

Biciklistilčki klub Samit, i ovaj put potrudio se da okupi što veći broj kvalitetnih takmičara, a očekuje se učećše preko 30 profesionalaca iz 10-ak zemalja.

Biće vožene četiri etape, tri u prelijepom ambijentu Tvrđave Kastel , dok će u subotu na programu biti maraton koji će poslije vožnje atraktivnim stazama na i oko Banj brda završiti na izletištu Trešnjik.

- Takmičari su prošle godine ponijeli zaista lijepe utiske. Imali smo rekordan broj učesnika, iz čak 18 zemalja. Ove godine je drugačija situacija, iz dobro poznatih razloga. Pandemija virusa korona, uticala je na sve pa tako i naš sport. Broj biciklista biće redukovan i mislim da možemo biti zadovoljni što se uopšte trka država - rekao je pokretač ove trke i direktor BK Samit, Nikola Soković.

Bodovi za Olimpijske igre u Tokiju (Foto: Milan Bojić)

Trka je od ove godine u prvoj kategoriji Svjetske biciklističke federacije i pobjednik će osvojiti značajan broj bodova i za Svjetsku rang listu.

- Poslije Svjetskog i Evropskog prvenstva u brdskom biciklizmu, te trka u Svjetskom kupu, Gran pri Banjaluka, kao trka prve kategorije donosi najviše bodova. Biće ovo lijepa prilika za domaće takmičare da poboljšaju svoj rejting na Rang listi - dodaje Soković.

Zanimljivo da je prošlogodišnji šampion Slovak, Martin Haring, prošle sedmice pobijedio na Trci kroz Srbiju, u drumskom biciklizmu.

Trka je jedan od najznačajnijih događaja u regionu u ovom sportu. Samo Slovenija i Hrvatska organizuju nešto slično.