latinica  ћирилица
11/09/2020 |  19:45 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Počeo izvoz junećeg mesa za Tursku (VIDEO)

Izvoz junećeg mesa za Tursku iz firme ZP Komerc je počeo juče. Riječ je o 500 tona od odobrene kvote za ovu godinu koja iznosi 3.000 tona za Republiku Srpsku i Federaciju BiH.
Sastanak Košarca, Pašalića i Mićića - Foto: RTRS
Sastanak Košarca, Pašalića i MićićaFoto: RTRS

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavljuje nove kontigente izvoza, ističe da će se pokušati za narednu godinu dogovoriti 5000 tona izvoza mesa u Tursku.

- Već u ponedeljak ćemo razgovarti sa organima Turske da bismo u ovoj godini realizovalio dobrenu kvotu od 3.000 tona. Naše procjene za iduću godinu govore da bi ili zadovoljni sa 5.000 tona i da ćemo to pitanje na bazi dobrih odnosa sa Turskom riješiti za iduću godinu - kaže Košarac.

Ljubiša Rosić iz Mesne industrije ZP Komerc Bijeljina navodi da bi svake nedjelje trebao da ide po jedan kamion dok se ne ispoštuje 500 tona koje su dogovorili.

Vlada Republike Srpske je dva puta reagovala kad je riječ o intervetnom otkupu, prvo sa dva miliona, a onda sa tri miliona maraka.

- Ta cijena i podsticaji koje smo definisali čine firmu ZP Komerc konkurentnom na tom tržištu , tako da smo zajednički uspjeli da relaksiramo ovu situaciju - istakao je Boris Pašalić ministar poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić zahvalio se Ministarstvu u Savjetu ministara i Košarcu, a i Vladi i Ministartsvu poljoprivrede koji su prepoznali problem.

Više 200 miliona maraka je Vlada Republike Srpske uložila u projekte ‚"Zaštita stanovništva od polava", a provele su ih Vode Srpske, istaknuto je između ostalog na sastanku ministara Košarca i Pašalića u ovoj javnoj ustanovi.

- Mi od 2010.godine pa do danas realizujemo sve te projekte ‚odbrane od poplava, a u njih je uloženo preko 200 miliona KM - rekao je Miroslav Milovanović direktor ЈU Vode Srpske.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodopriverde u Vladi Srpske Boris Pašalić naveo je da je pri kraju uređenje kanala Dašnica.

- Rade se obaloutvrde na rijeci Drini i obodni kanal, a dolazi i novi regionalni projekat "Sava-Drina" gdje će biti i nekih intervencija u oblasti turizma i korištenja hidropotencijala u smislu proizvodnje električne energije - dodao je Pašalić.

Najavio je i nastavak ulaganja u izgradnju sistema za navodnjavanje u Semberiji, cilj je 3.000 hektara tokom narednih pet godina.