latinica  ћирилица
12/09/2020 |  12:24 ⇒ 19:21 | Autor: SRNA

Banjaluka: Povodom "Zlatnog septembra" volonteri dijele maske građanima

Članovi Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" danas na Trgu Krajine u Banjaluci dijele zaštitne maske i promotivni materijal, čime obilježavaju "Zlatni septembar", mjesec podrške djeci oboljeloj od raka.

Član Upravog odbora Udruženja Miloš Malešević rekao je da je septembar mjesec u kojem nizom aktivnosti ukazuju na borbu koju vode djeca oboljela od raka.

- Zbog epidemiloške situacije, aktivnosti su ovog mjeseca svedene na minimum, jer je osnovni cilj zaštiti mališane koji se trenutno liječe od raka i koji su smješteni u Roditeljskoj kući u Banjaluci - rekao je Malešević novinarima.

On je dodao da članovi Udruženja i volonteri dijele maske građanima da bi ih dodatno podstakli da od virusa korona štite i sebe i svoje najbližnje, pogovoto bolesnu djecu koji nemaju dovoljno jak imuni sistem da se izbore sa virusom.

Malešević, jedan od osnivača Udruženja mladih liječenih od raka "MladiCe", obolio je prije sedam godina, a trenutno ima 21 godinu i student je treće godine Medicinskog fakulteta.

Prema njegovim riječima, borba sa rakom mijenja čovjeka iz korijena i sa njom se svako bori na svoj način.

- Zajedničko je da je svima potrebna podrška i mnogo nas koji smo prošli tu borbu pomaže djeci na liječenju. Kada sam se ja liječio, ta podrška je bila mnogo manja, jer je "Iskra" bila tek osnovana, a nije bilo ni Roditeljske kuće - rekao je Malešević.

On je dodao da djeca sada imaju mnogo bolje uslove, jer mogu da borave u kući koja je u neposrednoj blizinu Univerzitetskog kliničkog centra, gdje imaju na raspolaganju mnogobrojne radionice i mnogo volontera koji im pomažu da što bolje ispune vrijeme tokom terapija.

Volonter u "Iskri" Danijela Stojičić, koja je takođe pobijedila bolest, rekla je da rado pomaže djeci koja se još liječe, da se volonteri igraju s njima, pričaju i pokušavaju da im olakšaju taj najteži period.