latinica  ћирилица
12/09/2020 |  13:55 | Autor: SRNA

Ćirović: Đukanović je htio da bude veći od Njegoša

Crna Gora, prvi put od sticanja nezavisnosti, počinje da dobija okvir ozbiljne, demokratske i odgovorne države koja je uzeta iz privatnih ruku partije na vlasti i vraćena građanima, izjavila je predstavnik Demokratske Crne Gore Nevenka Ćirović, koja je osvojila poslanički mandat kao kandidat na izbornoj listi koalicije "Mir je naša nacija".
Crna Gora -  SPC: Milo Đukanović (foto:atvbl.com) -
Crna Gora - SPC: Milo Đukanović (foto:atvbl.com)

- Rado bih rekla da je vraćena i institucijama, ali ne mogu jer su nam institucije, nažalost, zarobljene od DPS-a i stranaka koje su činile vlast sa njima, i narušenog kredibiliteta koji je do te mjere zabrinuo međunarodnu zajednicu da su svi izvještaji tome dali posebno veliki i značajan prostor da smo označavani kao zemlja totalitarizma i autoritarizma - istakla je Đirovićeva.

Ona je ocijenila da je sljedeći korak vratiti državi njene institucije, oslobođene politike i dostojne da budu temelj države, te da su zato izbori bili istorijski test koji su građani Crne Gore položili sa desetkom.

Ćirovićeva je istakla da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ima samo jednu ustavnu i zakonsku mogućnost a to je da za početak poštuje volju većine izraženu na izborima, da ne pravi bilo kakvu opstrukciju prilikom davanja mandata mandataru za sastav nove Vlade i da se nakon toga striktno drži onoga što su mu nadležnosti iz Ustava i zakona.

- Mi u koaliciji "Mir je naša nacija" vjerujemo da će vrijeme pred nama uvjeriti i samog Đukanovića koliko je njegova politika postala prošlost i da se polako krećemo ka vanrednim predsjedničkim izborima na kojima će građani, ne samo njemu kao lideru DPS-a, nego i Đukanoviću kao šefu države, opet olovkom masovno pokazati koliko ga ne žele na mjestima odlučivanja - rekla je ona za "Demostat".

Prema njenim riječima, idu dani realnog pozicioniranja političke ličnosti koja je htjela da bude veća od Njegoša, te da s radošću čekaju prijevremene predsjedničke izbore, da i to završe demokratijom.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, koji ona, kako je rekla, naziva "Bezakon", Ćirovićeva je rekla da u vezi toga nema pogađanja sa bilo kim.

- Želim da rasteretim građane te brige i da im kažem - zajedno smo se borili za očuvanje svetinja i svetinje će ostati u rukama Mitropolije crngorsko-primorske i SPC koje djeluju na teritoriji Crne Gore. O tome nema pogađanja ni sa kim. Tačka! Isto tako želim da kažem građanima svih ostalih vjeroispovjesti da su njihove svetinje njihove i da niko neće smjeti da ugrozi svojinu vjerskih zajednica nikada i ničim. I tu je tačka - poručila je ona.

Prema njenim riječima, Crnoj Gori treba novi Zakon o slobodi vjeroispovjesti, koji će da odvoji državu od vjerskih zajednica i obratno, da riješi sva otvorena i sporna pitanja kroz dijalog i saglasnost, da pruži sve potrebne garancije i vjernicima i zajednicama, te u konačnom zbiru, da osnaži multietnički sklad.

Na pitanje kako će se nova Vlada odnositi prema članstvu Crne Gore u NATO-u, Ćirovićeva je rekla da je Crna Gora punopravna članica NATO-a i nova Vlada i država ispunjavaće preuzete međunarodne obaveze koje su ugrađene u crnogorski pravni sistem.

- Ova vlast nije uvela Crnu Goru u NATO, ali je preuzela na sebe obavezu da se pravni sistem i međunarodne obaveze poštuju, pa će tako biti i sa NATO. Crna Gora ima svoj glas u NATO savezu kao i sve ostale članice, i naši građani treba da osjete da to jeste tako. Da osjete da nova vlast kroz ispunjavanje međunarodnih obaveza brine o nacionalnim interesima, drži do digniteta države i organizacije u čijem je članstvu - navela je Ćirovićeva.