latinica  ћирилица
13/09/2020 |  11:01 | Autor: SRNA

"OBA nosilac koncepta budućeg sukobljavanja"

Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH je nosilac koncepta budućeg sukobljavanja, a izvodi i akcije praćenja i uhođenja, rekao je stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.
DŽevad Galijašević  (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
DŽevad Galijašević (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Galijašević je napomenuo da je OBA, koju danas vodi osoba bez ikakvih kvalifikacija Osman Mehmedagić, izašla iz tajne policije lidera SDA Bakira Izetbegovića.

On je za TV Pink istakao da Izetbegović u kontinuitetu na svim stranačkim skupovima i u javnim komunikacijama prijeti ratom, iako to izaziva prilično čuđenje u bošnjačkoj javnosti, a da u svojoj budućoj vojsci u takvom ratu prije svega računa na odmetnutu OBA-u.

Srđa Trifković, publicista i politički analitičar, kaže da što se tiče SDA i Izetbegovića ništa nije iznenađujuće, te podsjeća da je prošle godine na kongresu stranke predstavljena platforma koja apsolutno asocira na stanje uoči rata 1992. godine - ukidanje entiteta, unitarna BiH.

On je naveo da, što se tiče spoljnih okolnosti, ovaj trenutak za zaoštravanje je izabran iz tri razloga.

- Kao prvo, žele da podstaknu Bošnjake u Crnoj Gori na homogenizaciju u odbijanju bilo kakvog aranžmana sa pobjedničkom koalicijom tri stranke. Takođe, žele da eksploatišu mogućnost da je došlo do izvjesnog zahlađenja odnosa između Beograda i Moskve... Kao treće, tipuju na pobjedu DŽozefa Bajdena u SAD 3. novembra - dodao je Trifković.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika, smatra da Izetbegović ne zna za drugačiju politiku i da poslije 30 godina nemaju drugi način da motivišu osim mržnjom prema Srbiji i raspirivanjem neprijateljstava.